Alla utredningar om våldtäkt har lagts ner

Kolboda Artikeln publicerades
Polis och åklagare har beslutat att lägga ner samtliga utredningar om de fyra anmälningar om gruppvåldtäkter i Kalmar län som kom in under en sommarvecka förra året.
Foto:Ulrika Bergström
Polis och åklagare har beslutat att lägga ner samtliga utredningar om de fyra anmälningar om gruppvåldtäkter i Kalmar län som kom in under en sommarvecka förra året.

Alla fyra anmälningarna om gruppvåldtäkt som polisen i länet fick in en vecka i somras har nu lagts ner. Sist att avskrivas var den från Kolboda.

Under loppet av en vecka förra sommaren polisanmälde fyra kvinnor i Kalmar län att de utsatts för gruppvåldtäkter. Nu har samtliga polisutredningar lagts ner. Ingen gärningsman har ställts till svars.

Det var torsdagen den 21 juli som en kvinna i 50-årsåldern anmälde att hon blivit överfallen och våldtagen av tre för henne okända män när hon plockade svamp i skogen vid Kolboda, söder om Kalmar.

För en tid sedan beslutade Kalmarpolisen att lägga ner utredningen.

– Vi kommer helt enkelt inte vidare, säger Ulf Martinsson, kommissarie vid polisens avdelning för grova brott. För att det ska vara meningsfullt att fortsätta arbetet måste vi bedöma att det finns en möjlighet att komma vidare.

Material har skickats till Nationells forensiskt centrum (NFC), men svaren har inte hjälpt polisen att finna någon gärningsman. Det finns inget i den tekniska bevisningen som gjort att polisutredningen kommit närmare en lösning.

Efter att anmälan blivit känd, några dagar efter att den lämnades in, sade polisen att de arbetade med "hög aktivitet".

Tekniker gick igenom det aktuella området med specialutbildad hund, det hölls förhör med människor i omgivningen av den misstänkta brottsplatsen och med andra människor som bedömdes kunna tillföra något i ärendet.

Men uppgifterna gjorde inte att polisen kom närmare en lösning.

Kvinnan som gjorde anmälan kunde lämna ett signalement på gärningsmännen, men polisen menade att det var så allmängiltigt att man valde att inte lämna det vidare till media och allmänhet.

Natten till fredagen den 22 juli, dagen efter anmälan om händelserna i Kolboda, anmäldes en gruppvåldtäkt mot en 27-årig kvinna i Kalmar. En anhörig till kvinnan hörde av sig till polisen. Gärningsmännen var okända för kvinnan, men polisen lyckades identifiera två män i 35-årsåldern, två bröder, som anhölls på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden. De släpptes emellertid senare, efter ett beslut av åklagare, som menade att ord stod mot ord och att våldtäkt inte gick att bevisa.

Den 19 juli anmälde en 17-årig flicka i Västervik att hon våldtagits av en eller flera män i ett skogsområde nära platsen där hon bodde. Det fanns ingen misstänkt och även den utredningen lades ner av polisen.

Den fjärde anmälan under den aktuella sommarveckan kom in till polisen den 16 juli när en kvinna i 30-årsåldern berättade att hon cyklat hem efter ett restaurangbesök i Borgholm då en grupp med sex män stoppade cykelfärden och försökte våldta henne. Kvinnan räddades av en grupp av andra män. Polisen lyckades vare sig identifiera de som stod bakom attacken eller de som avvärjde den.

Ett halvår tidigare, på nyårsnatten 2015/2016 anmälde 32 kvinnor att de utsatts för sexuella övergrepp i samband med nyårsfirandet på Larmtorget i Kalmar.

Det handlar om flera olika händelser, men gemensamt för de flesta är att unga kvinnor omringades av utländska män och utsattes för sexuella övergrepp. Trots att det fanns filmer på händelserna lades utredningarna ner i de flesta fall.

Endast en man dömdes, men det handlade inte om attacker på torget utan i en trappuppgång. Han fick 3 000 kronor i böter.

En 20-årig man som åtalades för att ha sextrakasserat kvinnor på en nattklubb åtalades, men friades, eftersom tingsrätten menade att vittnesuppgifterna om mannens kläder gick isär, så att han inte kunde bindas till brotten.