Alternativen gör besluten svårare

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Paul Madej

Visst är det underbart med alla valmöjligheter i dagens samhälle? Vi kan välja alltifrån vad vi vill äta till lunch till vad vi vill göra på vår fritid. Men det finns också ett problem med den friheten och det är att man måste fatta beslut.

Beslut är för mig ofta förknippat med ångest och obehagskänslor. Kort och gott, jag har svårt att fatta beslut.

Svårigheterna att välja är inte onormala eller bevis på en ovanligt vankelmodig karaktär, utan en överlevnadsmekanism. Hjärnforskaren Katarina Gospic är en av dem som forskat kring hur våra beslut hänger ihop med våra känslor. Beslutsvåndan är en grundinställning till för att undvika det som är osäkert och stanna kvar i det trygga. Hennes beskrivning kan ge en liten tröst när man väl ska fatta ett beslut samtidigt som beslutsångesten finns inombords.

Sen finns det ju såklart olika stadier av hur pass svårt man för att bestämma sig. Men i botten grundar det sig nog i en osäkerhet och rädsla, precis som Katarina Gospic beskriver.

För mig kan det räcka med att välja färg på de nya vinterkängorna eller vilken yoghurt jag ska köpa. När det kommer till dessa val brukar jag vara rätt velig. I de värsta fallen har det slutat med att jag blivit stående i mejeriavdelningen i nästan 20 minuter med ett lagom irriterande sällskap och med en jordgubbsyoghurt i ena handen och en vanilj i den andra.

Men valet av att tacka ja till min utbildning var nog aningen värre. Många kan nog känna igen sig i den skräckblandade känslan när man väl bestämt sig för att våga. Kommer det kännas rätt? Kommer jag trivas? Vill jag jobba med det i framtiden? Frågorna är många men det finns bara ett svar. Du måste prova för att få veta, oavsett hur läskigt det är att lämna tryggheten.

Kanske lite av charmen med att man inte vet vad som kommer hända? Det kan ju inte bli bra alla gånger och det måste man kanske lära sig också?

Det kan också vara så att ju mer frihet vi har, desto fler möjligheter öppnar sig. Många gånger är de beslut vi måste fatta i dagens samhälle inte direkt livsavgörande. Valet av utbildning är förvisso ett svårt beslut att fatta, men vi måste samtidigt inse lyxen med att vi faktiskt har möjligheten att exempelvis välja utbildning. Genom att sätta sina beslut i ett annat perspektiv tror jag att ångesten kan lättas lite, för det gör den i alla fall för mig.

Vid närmare eftertanke är det läskigt hur mycket rädslan kan hålla en tillbaka. Men för att återigen referera till Katarina Gospic så är det en träningssak. De första gångerna man bestämmer sig för att våga fatta de större besluten kommer kännas jobbiga, men efter att ha gjort det ett antal gånger har man vant sig. Det gäller bara att våga ta steget.

Jag, och många andra, vet dock att det är lättare sagt än gjort att bara bestämma sig. För att komma till punkten där man väl bestämt sig måste man fatta ytterligare ett beslut. Frågan är bara om man ska låta rädslan hindra en?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.