Amnesty uppmärksammar fängslad människorättsförsvarare

Kalmar Artikeln publicerades
Amnesty International uppmärksammar den iranska människorättsförsvararen Atena Daemi som är fängslad sedan 2014.
Amnesty International uppmärksammar den iranska människorättsförsvararen Atena Daemi som är fängslad sedan 2014.

På lördag uppmärksammar Amnesty International människorättsförsvararen den iranska Atena Daemi med en aktion i Kvastenhörnan.

Atena Daemi har länge kämpat mot dödsstraffet i Iran.

I oktober 2014 greps Atena Daemi. Enligt Amnesty hölls hon inspärrad i en liten cell som saknade toalett. Hon blev förhörd varje dag i flera veckors tid. Under förhören fick hon sitta med ögonbindel, vänd mot väggen och hon fick inte träffa någon advokat. Förhören pågick ofta mellan tio och elva timmar.

Efter en 15 minuter lång rättegång i maj 2015 dömdes Atena Daemi till fängelse. I den slutliga domen sattes straffet till sju års fängelse för att ha ”spridit propaganda mot systemet” och för att ha ”förolämpat grundarna av den islamiska republiken och den högste ledaren”.

Amnesty International slår fast att Iran inte är någon rättsstat; det finns ingen oberoende domstol och användandet av tortyr är utbrett. Iran tillämpar dödsstraff och är ett av de länder där flest avrättas årligen. Under 2017 avrättades 507 personer genom hängning.

Att kritisera den rådande ordningen är farligt i Iran, konstaterar Amnesty International vidare. Medborgarna övervakas och censuren är utbredd. Människorättsförsvarare är särskilt utsatta.

Vid aktionen på lördag inbjuds kalmarborna att delta i en namninsamling där Amnesty kräver att:

De iranska myndigheterna genast och villkorslöst friger Atena Daemi, då hon är en samvetsfånge som fängslats enbart för sitt fredliga arbete för mänskliga rättigheter.

De iranska myndigheterna säkerställer att Atena Daemi har tillgång till kvalificerad sjukvård.