AMW:s vd: ”Det är omöjligt och har inte hänt”

Berga industriområde Artikeln publicerades
Matti Bäckström, ägare och vd på AMW Industri- & Skadeservice, förnekar bestämt att Johannes Junkka ska ha sanerat några badrum med asbest.
Matti Bäckström, ägare och vd på AMW Industri- & Skadeservice, förnekar bestämt att Johannes Junkka ska ha sanerat några badrum med asbest.

När Östra Småland når Matti Bäckström, ägare och vd till AMW industri- & skadeservice, slår han ifrån sig Johannes Junkkas anklagelser om fusk med utbildningsbevis och säkerhetsrutiner på företaget.

Johannes Junkka har berättat att han ovetandes beordrades utföra sanering i ett stort antal badrum som det fanns bekräftad asbest i, trots att han saknar utbildning i asbestsanering?

– Vi sätter inte folk på asbestsanering om de inte har rätt utbildning. Jag tror inte att han vistats i de badrum som det varit asbest i, säger Matti Bäckström.

– Det är jättehårda regler kring asbestsanering och det ska spärras av, anmälas till Arbetsmiljöverket och inga obehöriga personer kommer åt de zonerna.

Enligt Johannes var det ändå vad som skedde?

– Du kan inte asbestsanera utan slussar och allt annat. Han måste ha blandat ihop det och varit i vanliga badrum som det inte fanns asbest i. Det är helt omöjligt och har aldrig hänt.

Enligt Johannes fick han ingen information om att det ens fanns asbest på arbetsplatsen?

– Jaha, men jag förstår inte vad han är ute efter? Pengar? Du kan inte sanera asbest utan utbildning.

Enligt Johannes förekom ett utbrett fusk med säkerhetsreglerna bland era anställda på Smålandsgatan på grund av den hårda tidspressen?

– Skanska är hårda med reglerna och det går inte att kringgå dem. Och de flesta jobben är tidspressade, men det går inte kringgå reglerna för asbestsanering på grund av det.

Men det är ju praktiskt möjligt för en outbildad person att sanera asbest om personen inte känner till reglerna kring asbest och känner sig tvingad att skynda på?

– Nej, det är helt omöjligt. Finns det asbest så går det inte komma in i den zonen. Det är skyltat så att alla vet att man inte går in där. Detta var en stor arbetsplats med många aktörer på plats och alla vet varför det är avspärrat, det missar man inte.

Varför påstår Johannes i så fall att det var så det gick till?

– Jag vet inte varför han sagt så, han måste fått det helt om bakfoten.

Vid ett annat tillfälle meddelade Johannes sin chef att han inte kunde utföra ett arbete då han saknade utbildning i att använda mobil arbetsplattform. Två dagar senare fick han ett utbildningsbevis i handen, utan att ha gått någon utbildning?

– Det kan jag inte tänka mig. Har du ingen utbildning så får du inget utbildningsbevis.

Enligt Utbildningslandslaget deltog han inte i kursen, men fick ett utbildningsbevis efter att ni hävdat att han ändå varit med. Ni skickade även med Johannes underskrift som intygande. Enligt Johannes är underskriften en förfalskning?

– Om inte han skrivit under så måste någon annan ha gjort det. Men jag hade också ifrågasatt hur det gick till och jag kan inte svara på det. Vi köper tjänster av Utbildningslandslaget som utbildar vår personal. Jag måste fråga dem om det här.

Under sommaren 2018 sjukskrev Johannes sig och när han kom tillbaka så kände han sig utstött och baktalad på arbetsplatsen, vilket till slut fick honom att säga upp sig?

– Han berättade för mig att han mådde psykiskt dåligt och sjukskrev sig. Jag sa åt honom att ta god tid på sig för han mådde väldigt dåligt. Han skulle vara hemma några veckor och det sa jag var helt okej. Jag ville Johannes väl, jag känner hans pappa och ville hjälpa honom i att komma igång igen.

– Jag är inte den som halshugger folk på det sättet och vill ha personal som håller i flera år. Yrket är väldigt slitsamt för kroppen och jag är ständigt på de killar och tjejer som är på fältet att de ska använda så mycket maskiner som möjligt så att de ska slippa bli sjuka och behöva sjukskriva sig. Så jobbar jag. Det låter jättekonstigt som du säger att det skickats folk på farliga grejer. Att använda liftar och sanera asbest utan utbildning är livsfarligt.