Andréa Berg firar 20:e hjälpresan med 70 mil på cykeln

Kalmar Artikeln publicerades
Sjuksköterskan Andréa Berg genomför nu sin 20:e volontärresa med Operation Smile.
Foto: Tomas Löwemo
Sjuksköterskan Andréa Berg genomför nu sin 20:e volontärresa med Operation Smile.

Sjuksköterskan Andréa Berg åker snart iväg på sin 20:e hjälpresa med Operation Smile. Jubileet kommer volontären fira genom att cykla mellan Malmö och Stockholm.

Östra Småland har tidigare berättat om Andréa Bergs engagemang i Operation Smile. Hjälporganisationen samlar sjukvårdspersonal från hela världen som reser till utvecklingsländer och gör kostnadsfria operationer på barn och vuxna med läpp-, käk- och gomspalt. En missbildning som ofta innebär ett liv i utanförskap för den drabbade.

– Min 20:e resa går till Indien som i och med att befolkningen är så stor har väldigt många med spalt, säger Andréa Berg.

– Majoriteten av befolkningen har dessutom inte särskilt mycket pengar och inte möjligheten att själva bekosta hjälpen. Det råder även brist på utbildad personal som kan utföra operationerna.

På plats i Indien väntar tolv timmar långa arbetsdagar i 35-gradig hetta för att kunna hjälpa så många patienter som möjligt.

Andréa Berg arbetar till vardags som ledningsansvarig sjuksköterska vid akutmottagningen på Länssjukhuset i Kalmar.
Foto: Tomas Löwemo
Andréa Berg arbetar till vardags som ledningsansvarig sjuksköterska vid akutmottagningen på Länssjukhuset i Kalmar.

– Operation Smile har en lokal organisation som är på plats året om som sprider information om vad vi gör och försöker hitta patienter i alla småbyar.

Operation Smile hjälper även till med transporten för patienter på den mycket fattiga indiska landsbygden. Många föräldrar i fattiga länder är beredda till mycket stora uppoffringar för att kunna ge sina barn operationen.

– På tidigare resor har jag sett familjer som vandrat i 2-2,5 dygn. Och vissa kan offra sina sista pengar på att ta sig till oss. Efter operationen har de ingenting när de kommer tillbaka, men de gör det för att deras barn ska kunna leva ett i stort sett normalt liv.

För Berg är det just barnen och deras föräldrars kamp som motiverar till ständigt nya resor.

– Det finns ingen lön i världen som kan ge samma tillfredsställelse som att se föräldrarnas lycka när de får se sina barn efter operationen. De vet att det blir en vändning i barnets liv, från trakasserier och elaka ord till att de blir en del av gemenskapen.

Operation Smile grundades 1982 av plastikkirurgen William Magee Jr. och hans fru, sjuksköterskan och socialarbetaren Kathleen. I dag ingår över 5 000 medicinska volontärer i nätverket som hittills utfört fler än 290 000 operationer på barn, ungdomar och unga vuxna.

Operation Smile är emellertid helt beroende av donationer och bidrag för att kunna utföra sitt arbete, vilket för oss till Andréa Bergs val att avrunda sin 20:e volontärresa med att cykla mellan Malmö och Stockholm för att samla in pengar.

– 2017 gick jag i tolv timmar för att samla in pengar och det var det sjukaste jag gjort, men det här toppar faktiskt det.

Direkt efter hemkomsten från Indien beger sig Berg och volontärkollegan Anna Strömberg till Malmö för att cykla till Stockholm.

– Jag är inte i närheten av så vältränad som jag hade tänkt att vara vid den här tidpunkten. Jag har inte ens cyklat till jobbet de senaste 14 dagarna. Men jag tänker att jag tränar på vägen upp till Stockholm, säger Berg med ett skratt.

Först 12 intensiva dagars arbete i Indien, sedan direkt upp på cykeln för att ta sig mellan Malmö och Stockholm. Så firar Andréa Berg sin 20:e volontärresa för Operation Smile.
Foto: Tomas Löwemo
Först 12 intensiva dagars arbete i Indien, sedan direkt upp på cykeln för att ta sig mellan Malmö och Stockholm. Så firar Andréa Berg sin 20:e volontärresa för Operation Smile.

Längs vägen kommer duon stanna till vid köpcentrum och andra samlingsplatser för att sprida information. Idén till cykelinsamlingen fick Berg och Strömberg när de träffades på en konferens i USA och delade hotellrum.

– Först var det tanken att vi skulle cykla mellan Malmö och Umeå, men jag är rätt glad att vi backade från den tanken. 14 dagars ledigt är kanske att ta i bara för att cykla. Malmö-Stockholm blir ändå 70 mil och jag tror att rumpan är nöjd där.

Tanken är att Berg och Strömberg ska anlända till Kungsträdgården i Stockholm vid 14-tiden den 18 maj.

Men först väntar tolv intensiva dagar i Indien.

– Den första dagen har vi genomgång av arbetet som ska göras. Dag två och tre gör vi hälsoundersökningar på alla patienter som ska opereras. Dag fyra riggar vi sjukhuset, vi lånar alltid lokaler på riktiga sjukhus men har med oss all vår egen utrustning.

– Dag fem börjar operationerna och under varje operationsdag tar vi emot 25-30 patienter och jobbar från 06-tiden till 19-20 på kvällarna. När vi är klara plockar vi ihop alltihop igen, har en utvärdering, ett avslutningsparty och åker sedan hem igen.

Då sover ni rätt bra under tiden ni är där?

– Verkligen! Man sover aldrig så gott och så djupt som under volontärresorna. Det är den bästa sömnen, jag vågar inte sova med öronproppar för då hör jag inte larmet. Det händer aldrig hemma.

Kommer du fira din 20:e resa på något annat sätt?

– Jag ska fira genom att bara njuta av att jag får åka iväg en 20:e gång. Jag minns mitt första uppdrag då jag tänkte ”Wow! Vad coolt” när någon sa att det var deras 15:e resa. Nu har det blivit dags för min 20:e. Det är hedersamt att få åka så mycket.