Anmäler en våldtäkt i timman

Kalmar län Artikeln publicerades
Det anmäldes nästan en våldtäkt varje timma i Sverige första halvåret. I Kalmar län ökade anmälningarna kraftigt.
Foto:Junge, Heiko
Det anmäldes nästan en våldtäkt varje timma i Sverige första halvåret. I Kalmar län ökade anmälningarna kraftigt.

Hittills i år har det polisanmälts två fullbordade våldtäkter i veckan i Kalmar län. I hela landet anmäls en våldtäkt i timman.

Jämfört med 2013 är det nästan 50 procent fler anmälningar i Kalmar län.

Det är en ökning på 12,5 procent jämfört med genomsnittet för de senaste fem åren.

I veckan presenterade Brottsförebyggandet rådet sin statistik för det första halvåret 2017. Den visar att det till den sista juni anmälts 4004 våldtäkter, förra året var det 3047. Ökningen är alltså mer än 30 procent.

Det anmäls nästan en våldtäkt i timman i Sverige.

Enligt polisens egen redovisning har det i Kalmar län anmälts 72 fullbordade våldtäkter från årsskiftet till den 13 september. Förra året var antalet 62, året innan var det 58 och 2013 var antalet 49. 2014 åtalades den så kallade dagispedofilen för nio fall av grov våldtäkt, så det året stack antalet anmälningar upp till 75, under den aktuella perioden.

Polisområdeschefen Patrik Oldin i Kalmar bekräftar ökningen i länet.

– Det här är brott som är prioriterade hos oss. De hamnar på avdelningen för grova brott och utredningarna kan vara mycket komplicerade.

Uppklarningsprocenten sjunker kraftigt, när det gäller våldtäkter. Från 12 procent till 8 procent i hela landet.

För region Syd ser det ännu värre ut, från 13 procent förra året till 7 procent första halvåret i år.

– Det beror inte på någon nedprioritering, säger Patrik Oldin. Tvärt om, våldtäktsutredningar är något som vi lägger extra resurser på.

– Men utredningarna är ofta mycket komplexa till sin natur. Även om vi kan finna en misstänkt gärningsman kan man hamna i ett bevisläge där det inte finns några vittnen.

Polisen i Kalmar har tvingats avsätta resurser för att hjälpa till emd de många mordutredningarna i Malmö och det har tagit resurser som annars kunnat användas för lokala utredningar, säger Patrik Oldin.

Från Brottsförebyggande rådets sida menar man emellertid att antalet anmälningar inte behöver betyda att det begås fler våldtäkter.

– När det gäller våldtäkter så ligger antalet anmälningar ganska stabilt de senaste åren och det är väl det som gör att man tror att anmälningsbenägenheten har ökat, säger utredaren Johanna Olseryd till TT .

Redan innan ökningen var Sverige ett av de länder i världen som redovisade flest anmälda våldtäkter per 100 000 invånare.

Fakta

Anmälda våldtäkter på sex månader

Första halvåret 2017. (Antalet 2016 inom parentes)

Hela landet: 4004 (3047)

Region Syd: 581 (542)

Region Stockholm: 896 (821)

Region Väst: 1144 (520)

Region Nord: 331 (237)

Region Mitt: 339 (288)

Region Öst: 368 (369)

Region Bergsl: 345 (270)

Visa mer...