Anna från Öland mitt i det katalanska dramat

Barcelona Artikeln publicerades
Anna Karlsson från norra Öland är utbytesstudent i Barcelona och bor mitt i centrum där de stora manifestationerna såväl för som emot självständighet har hållits. Här befinner hon sig på Plaça de la Universitat, ett av Barcelonas torg där centrala delar av universitetet återfinns.
Foto:Privat
Anna Karlsson från norra Öland är utbytesstudent i Barcelona och bor mitt i centrum där de stora manifestationerna såväl för som emot självständighet har hållits. Här befinner hon sig på Plaça de la Universitat, ett av Barcelonas torg där centrala delar av universitetet återfinns.

– Katalanerna är oroliga för vad som ska hända med ekonomin om regionregeringen väljer att utropa självständighet. Man är inte bekymrade över risker för våldsamheter, här är mycket lugnt. Men med det ekonomiska är det värre.

Anna Karlsson, från Persnäs på norra Öland, är student i Barcelona. Hon kom till staden precis efter terrordådet och har upplevt såväl demonstrationerna för självständighet, folkomröstningen, söndagens enorma manifestation för att stanna kvar i Spanien samt regionpresidenten Carles Puigdemonts stora tal på tisdagskvällen.

Det senare följdes av stora folkmassor framför storbildsskärmar i Barcelona. Talet blev en rejäl västgötaklimax. Puigdemont hade utlovat att förklara Katalonien självständigt. När han började tala, en timma försenat, byggdes stämningen upp när han angrep såväl regeringen i Madrid som den spanske kungen. Först när talet nästan var slut berättade presidenten att han inte skulle förklara Katalonien självständigt - inte just nu. Men kanske om några veckor.

– Det var en stor besvikelse hos mina vänner som stödjer självständigheten och var och tittade, säger Anna Karlsson.

Katalonien är djupt splittrat i självständighetsfrågan, som skär tvärs igenom både släkt- och vänskapsband. Folkomröstningen gav inget svar på vad majoriteten egentligen tycker eftersom valdeltagandet bara var 42 procent.

– Det diskuteras väldigt mycket, hela tiden, säger Anna Karlsson. Men det är inte många som vill berätta var de själva står i frågan. Men alla vill vara med och prata om det som händer.

Trots det stora engagemanget handlar det just om åsikter som bryts mot varandra. Med undantag för valdagen har det inte varit några våldsamheter, berättar hon.

– Katalanerna är mycket lugna, de hetsar inte upp sig. Jag har aldrig varit rädd. En tid var humanistiska fakulteten ockuperad och folk bodde där med sina sovsäckar. Men också det var fridfullt. Även när det var storstrejk var det lugnt.

– Jag bor mitt inne i stan, ganska när La Rambla, och det är klart att man tar en omväg när det är stora demonstrationer. Men det är mest av praktiska skäl.

Barcelona är en av Europas främsta turistmagneter. Katalonien är en av Spaniens rikaste regioner med ungefär en femtedel av hela landets BNP. Många stora företag har sina huvudkontor där. Och många tror att det är de företagens besked om att de kommer att flytta från regionen, på grund av självständighetskraven, som fått regionregeringen att backa.

Flera stora banker, bland annat Spaniens näst största, Caixabank, har redan beslutat om en flytt.

När den stora öltillverkaren San Miguel på tisdagen aviserade flytt av huvudkontoret från Katalonien till Malaga kan det ha varit lika betydelsefullt som att EU:s rådsordförande Donald Tusk uppmanade den katalanske ledaren till besinning.

– Många talar om vad som ska hända med ekonomin, säger Anna Karlsson. Att företagen flyttar sina huvudkontor kan skada Katalonien ordentligt, befarar man.

Regeringen i Katalonien är en allians av flera högerorienterade partier i det som tidigare kallades CiU och det anarkistiska och mycket vänsterradikala partiet CUP, som är vågmästare.

Anna Karlsson ska stanna i Barcelona en termin. Hon är utbytesstudent från det internationella språkprogrammet vid Göteborgs universitet.