Anställd vid Migrationsverket krävde pengar av asylsökande

Kalmar Artikeln publicerades
En anställd vid Migrationsverkets kontaktcenter i Kalmar begärde ”på skämt” att en asylsökande skulle betala honom 100 000 kronor för att få komma i kontakt med en handläggare.
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT
En anställd vid Migrationsverkets kontaktcenter i Kalmar begärde ”på skämt” att en asylsökande skulle betala honom 100 000 kronor för att få komma i kontakt med en handläggare.

En anställd vid Migrationsverkets kontaktcenter i Kalmar riskerar åtal och avsked sedan han begärt 100 000 kronor av en asylsökande för att utse en handläggare.

I december inkom en förfrågan till Migrationsverkets kontaktcenter från en person som ville att en handläggare skulle utses för hens ärende. Som svar fick personen ett mejl med textraden ”Det finns ingen handläggare. Om Du ger mig 100 000 kronor så ska jag se till att de dig en handläggare”.

Den asylsökande anmälde mejlet till Migrationsverket som utrett det inträffade. Den anställde, en man, medger att han skickade mejlet men hävdar att det hela var ett skämt och att han tänkte visa textraden för en kollega men inte skicka den. Av misstag, menar han, skickades mejlet ut ändå.

I sin utredning konstaterar Migrationsverket att mannen inte uppträtt professionellt eller korrekt och att mejlet kan innebära att mannan gjort sig skyldig till mutbrott.

Däremot noterar myndigheten förmildrande omständigheter som tyder på att mannen faktiskt inte var ute efter pengar. Dels skickades mejlet från kontaktcentrets gemensamma mejladress och inga kontaktuppgifter ingick i mejlet som identifierade mannen, dels var mannen medveten om att hans chef kontrolläser alla in- och utgående mejl i efterhand samt att förutom begäran om pengarna så innehåll mejlet korrekt information till den asylsökande.

Detta påverkar emellertid inte bedömningen att mannens agerande skadat förtroendet för Migrationsverket och kan vara brottsligt. Ärendet har därför lämnats över till Migrationsverkets personalansvarsnämnd med förslaget att nämnden anmäler mannen för brottet tagande av muta samt avslutar hans anställning.