Anställda: Det blir billigare med outbildade vikarier

Kalmar Artikeln publicerades
De poolanställda undersköterskorna ska knytas till speciella team.
Foto: Bertil Ericson / TT
De poolanställda undersköterskorna ska knytas till speciella team.

De poolanställda undersköterskorna har sedan i somras ersatts med outbildade timvikarier. Det blir billigare så, menar anställda i organisationen.

Nu läggs Resurscentrum, som hanterar de 30-talet poolanställda i Kalmar kommuns omsorg, ner.

Från årsskiftet ska de poolanställda i stället knytas till ett visst geografiskt team.

Det här är en administrativ åtgärd: Teamet de knyts till blir arbetsgivare, i stället för Resurscentrum, som alltså läggs ner.

Enligt omsorgschefens information till de anställda ska det rent praktiskt inte innebära något för de poolanställda undersköterskorna. De ska ha kvar sin anställning.

När Östra Småland pratar med folk i organisationen framträder en delvis annan bild.

Resurscentrums poolare, som tidigare varit fulltecknade upp över öronen, har på senare tid haft svårare att få uppdrag, menar de.

Anledningen är enligt folk inom organisationen att kommunen i stället för att använda poolarna har tagit in outbildade timvikarier, som är billigare. Antalet poolare har också minskat, och de är nu ett 30-tal.

Det här systemet med timvikarier har eskalerat sedan i somras, berättar insatta.

För några år sedan gjordes en ansats att alla som jobbade i omsorgen skulle vara undersköterskor. Då var det många poolare som slutade, eftersom de inte ville utbilda sig.

Men nu är alltså outbildad personal tillbaka i omsorgen, berättar insatta i organisationen.

Tidigare fick poolarna minustid om de inte var fullt utnyttjade, tid som de sedan fick jobba igen. Eftersom det systemet avskaffats sedan en tid tillbaka, och poolarna i stället fick gå som övertaliga med lön när de inte utnyttjas, så är ändå poolarna engagerade fullt ut, eftersom de ändå kostar pengar när de inte används.

Att Resurscentrum skulle läggas ner kom som en överraskning för organisationen. De hade fått besked att de skulle vara kvar.

Men sedan kom det härom dagen ett mail om att de avvecklas i alla fall. Någon annan information på annat sätt kom inte. Enligt anställda var det efter att alla andra visste hur det var.

På Resurscentrum känner sig folk lurade.

Under onsdagseftermiddagen är ett möte inplanerat, där Resurscentrums anställda ska få information från Kalmar kommun. Även Kommunal kommer att finnas med på mötet.