Antalet gästnätter fortsätter att öka

Kalmar län Artikeln publicerades
Slottshotellet i Kalmar.
Slottshotellet i Kalmar.

Antalet gästnätter i Kalmar län fortsätter att öka och länet har tagit sig upp på en sjätteplats i landet sett över hela året. Sett till sommarmånaderna, juni till augusti, så är länet på fjärdeplats.

Det visar SCB:s slutgiltiga siffror över antalet gästnätter 2017 i Kalmar län.

Utländska besökare i länet från Tyskland, Danmark, Nederländerna och Norge har ökat med totalt 15 procent sedan 2013, då länet startade med gemensam internationell marknadsföring.

Sammanställningen från SCB gläder Regionförbundet i Kalmar län.

– Det här är mycket glädjande och visar att vårt strategiska arbete på den internationella marknaden har lönat sig, säger regiondirektör Helena Nilsson, i ett pressmeddelande

Turistsamordnare Karin Ekebjär instämmer:

– Vi har satt upp en målsättning att den internationella andelen ska vara 15 procent av det totala år 2020. Under 2017 var det internationella gästnätterna redan uppe i 15,7 procent, säger hon.

Det är alla boendeanläggningstyper, förutom privat uthyrning av stugor och lägenheter, som ökat i antalet gästnätter under 2017.

Kalmar län har åtskilliga gästhamnar, ställplatser och personer som äger fritidshus. Dessa är inte med i sammanställningen. Ej heller turister som besöker vänner och släkt i länet.

Det innebär att statistiken inte visar den faktiska turistvolymen som finns i regionen, vilken alltså är högre än den redovisade.

 

Läs mer

Fler långväga turister i fjol