Äntligen klart med ny landshövding

Kalmar Artikeln publicerades
Tillsammans med hustrun Catarina var Thomas Carlzon i Kalmar på torsdagen för att presentera sig på länsstyrelsen och ta en titt på residenset.
Foto:Eric Arenius
Tillsammans med hustrun Catarina var Thomas Carlzon i Kalmar på torsdagen för att presentera sig på länsstyrelsen och ta en titt på residenset.

Det blir en ny Carlsson som flyttar in i residenset i Kalmar. Thomas Carlzon, tidigare VD på ett av IKEA:s bolag i Sverige, har i dag av regeringen utsetts till ny landshövding i Kalmar län.

Som Östra Småland/Nyheterna som första tidning kunde avslöja på torsdagsförmiddagen bestämde sig regeringen efter mycket långt övervägande på torsdagen.

Thomas Carlzon är 61 år gammal och slutade som direktör på IKEA förra året, efter tio år på posten. Förordnandet som landshövding gäller från 1 juni i år till och med september 2020. Efter att engagemanget i IKEA avslutats har han drivit ett eget konsultbolag.

För en månad sedan fick han frågan om landshövdingejobbet från regeringen.

– Det var något chockartat, säger han. Jag frågade familjen förstås, men vi behövde inte lång betänketid. Det här är ett erbjudande som man får en gång i livet.

Thomas Carlzon har suttit i styrelsen för Linnéuniversitetet, trots att han saknar akademiska poäng och han har varit i Kalmar många gånger och bland annat hållit föreläsningar. Han är styrelseordföranden för Nyföretagarcentrum i Älmhult och ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien. Han har arbetat med tillsammans med länsstyrelsen i Kronoberg som medlem av Insynsrådet.

Han är född och uppvuxen i Älmhult och talar en riktigt bred småländska.

Nu ser han mycket fram mot att flytta till Kalmar.

– Jag är väldigt glad och känner ödmjukhet inför uppdraget som landshövding i Kalmar län, säger den nye landshövdingen. Att få komma till detta framgångsrika län med dess starka tradition av entreprenörsskap, besöksnäring, natur, kultur samt ett välrenommerat universitet är intressant och inspirerande.

Han menar att länet har stark entreprenörsanda och hoppas att erfarenheten från näringslivet kan komma till nytta där.

Jobbkarriären började på IKEA, med att samla upp kundvagnar på varuhuset i Älmhult. Han hade jobbat mer än 40 år i möbelkoncernen när han slutade. Det är alltså en äkta smålänning som vuxit upp bland bokhyllan Billy och stolen Stefan som nu flyttar in bland rokokomöblerna i residenset.

Tillsammans med hustru Catharina tittade han på det pampiga boendet på torsdagsförmiddagen. Det blir inga omedelbara förändringar, säger paret.

– Det var väldigt vackert.

Han har hela sin yrkeskarriär inom IKEA och har aldrig varit chef för någon myndighet.

– Men jag tror att det kan vara en fördel, jag kommer in med nya ögon. Det var samma sak när jag valdes in i Linneuniversitetets styrelse, utan att ha akademisk bakgrund.

– Här finns många väldigt professionella medarbetare och jag har ett hundraprocentigt förtroende för Malin Almqvist som gjort och gör ett riktigt bra arbete.

I en sommarintervju i Radio Kronoberg avslöjar han att han gärna sjunger sångspelet Singstar tillsammans med familjen. Han redovisar också en något blandad musiksmak, bland önskelåtarna fanns Kronobergs regementes marsch, naturligtvis spelad av Älmhults musikkår och Lars Roos Sommarsång tillsammans med Loreens Euphoria.

Thomas Carlzon blir den yngste landshövdingen i Småland, med sina 61 år.

Håkan Sörman i Jönköping har fyllt 65, Ingrid Burman i Växjö blir 65 i november. Alla har förordnande som går ut ungefär samtidigt. Det riktas om en sammanslagning av länsstyrelserna i Småland.

Skulle det vara en bra idé?

– Jag passar på den frågan. Är inte tillräckligt insatt ännu.

Förre landshövdingen Stefan Carlsson fick sparken av regeringen den 7 juli förra året.

Den 20 april i år lovade statsrådet Ardalan Shekarabi (S) att det snart skulle komma en ny landshövding till länet.

Torsdagens utnämning innebär att Kalmar län fick vänta mer än 300 dagar på att det skulle flytta in en ny befallningshavare i residenset.