Åsikterna går isär om hyrorna

Kalmar Artikeln publicerades
Hyrorna på Gesällen är tusentals kronor dyrare än nyproducerade Skärgårdsstaden. Det menar Hyresgästföreningen beror på utebliven förhandling.
Foto:Tomas Löwemo
Hyrorna på Gesällen är tusentals kronor dyrare än nyproducerade Skärgårdsstaden. Det menar Hyresgästföreningen beror på utebliven förhandling.

Hyresgästföreningen jämför hyressättningen på HSB:s nyproducerade lägenheter i Gesällen med Kalmarhems nya lägenheter i Skärgårdsstaden. Som att jämföra äpplen och päron, menar HSB.

I en insändare i Östra Småland jämför representanter från Hyresgästföreningen hyressättningen på HSB:s Gesällen med hyressättningen på Kalmarhems nyproducerade lägenheter i Skärgårdsstaden. Man menar att hyrorna är flera tusen kronor dyrare i Gesällen än Skärgårdsstaden, då HSB bestämde hyrorna eftersom hyresförhandlingarna mellan HSB och Hyresgästföreningen föll samman. Från HSB:s sida menar man att Hyresgästföreningen hade orealistiska krav.

– Vi hade som ambition att komma överens med Hyresgästföreningen om hyrorna på Gesällen, men de accepterade inte vår kalkyl. Vi stötte och blötte det länge och till slut kom vi så långt ifrån varandra att det inte var lönt att fortsätta förhandla, säger Jörgen Abrahamsson, vd för HSB Sydost.

Han pekar på att nyproduktion av hyresrätter är dyrt, i synnerhet om man väljer att bygga på Kvarnholmen. Och att hyrorna därmed reflekterar kostnaderna.

– Vi har ett ansvar gentemot våra medlemmar att inte slösa deras pengar. Vi siktar inte på att tjäna en massa pengar, utan nyproduktioner kostar mycket pengar och vi kan inte gå med förlust.

Jörgen Abrahamsson tycker att Hyresgästföreningens utspel är motstridigt, då det missgynnar även deras medlemmar ifall det inte byggt nytt.

– Det är en del av svaret på varför det inte byggs så mycket hyresrätter. Hyresvärdar tjänar inte pengar på nyproduktion i samma utsträckning som på existerande etableringar, säger han.

En del av anledningen till att förhandlingarna strandade var att Hyresgästföreningen inte tog tillräckligt hänsyn till kostnaderna, menar Abrahamsson.

– Vi har inget emot att förhandla hyror, men det måste vara rimligt från båda sidor. Vi tar ut skäliga hyror som gör att vi går runt. Det hade vi inte fått i detta fallet ifall vi hade förhandlat hyrorna med Hyresgästföreningen.

Jämförelsen i debattartikeln, där en trerummare på 72 kvadratmeter kostar 7 969 kronor i månaden i Kalmarhems nybygge Skärgårdsstaden jämförs med en 77 kvadratmeters motsvarighet på Gesällen kostar 12 590 kronor, menar Abrahamsson är orimlig.

– Det går inte att jämföra äpplen och päron. De kan ju jämföra med en nyproduktion på Kvarnholmen och se. Men det går inte, för det har inte byggts något nytt på Kvarnholmen de senaste 25 åren. Det är definitivt inte jämförbart.