Åska orsakar stora skador i Kalmar län

Kalmar län Artikeln publicerades
Åskan har kostat försäkringsbolaget uppemot 74 miljoner kronor de senaste tio åren.
Foto: Johan Nilsson/TT
Åskan har kostat försäkringsbolaget uppemot 74 miljoner kronor de senaste tio åren.

Åsksäsongen i Sverige är nu igång och Kalmar län är ett av de mest skadedrabbade länen i landet. Under de senaste tio åren har åskan orsakat stora skador i länet och kostat miljoner för försäkringsbolagen.

Under de senaste tio åren har 4978 skador som orsakats av åskväder anmälts till Länsförsäkringar i Kalmar län. En siffra som gör att Kalmar län är det mest skadedrabbade området i Sverige när det gäller åskväder i förhållande till länets storlek.

Åskskadorna har kostat ungefär 74 miljoner kronor de senaste tio åren för försäkringsbolaget och för att undvika skadorna föreslår Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar att folk installerar överspänningsskydd och jordfelsbrytare i sin bostad.

– Vanligast är att åskan orsakar elfel och förstör elektronik. Men det går att minska risken betydligt för tråkiga följder av åska med väldigt enkla åtgärder, säger Litsmark.

Skador som orsakas av åska behöver inte synas direkt, utan kan upptäckas långt senare. Det kan till exempel vara så att isolering på kablar blivit skadade, vilket kan i sin tur orsaka elfel och bränder.

– Om du vet att åskan slagit ner kan du be en elektriker komma och mäta upp din elanläggning för att utesluta sådana skador. En jordfelsbrytare avslöjar också många fel, säger Johan Litsmark.

Den vanligaste orsaken till skadorna är att kraften från blixten leds in i byggnaderna genom ledningarna. Den går därefter in i elektronik som är ansluten till elnätet.

För att undvika åskskador tipsar Länsförsäkringar främst om att man ska installera jordfelsbrytare och överspänningsskydd. Dessutom säger de att det är viktigt att dra ut strömkontakter på elektronik under ett åskväder. Det är även viktigt att man har brandvarnare och brandsläckare tillgängligt ifall olyckan är framme.

Länsförsäkringar får in mellan 5000 till 10 000 ersättningsanspråk för skador orsakade av åska och blixtnedslag varje år.