Åskoväder förstör många robotgräsklippare

Kalmar län Artikeln publicerades
Robotgräsklippare trivs inte med blixt och dunder. Senast förstördes några i helgens åskoväder.
Foto: Lasse Ottosson
Robotgräsklippare trivs inte med blixt och dunder. Senast förstördes några i helgens åskoväder.

När det mullrar i fjärran är gräsklipparen inte det första man tänker på. Det har försäkringsbolagen lagt märke till efter de senaste åskovädren som dragit fram över länet.

Under helgens åskoväder gick Länsförsäkringars jourtelefon varm.

– Det blir så mycket skador som man kanske inte tänker på, säger skadechefen Aline Sales. Framför allt glömmer många bort sina robotgräsklippare, men även kyl och frys och värmare till poolen. Många tänker i första hand på att dra ur sladden till tv och dator, inte att robotgräsklipparen är där ute i regnet.

Aline Sales ser flera vinster med att skydda sina saker från åskan, en är att skydda sig från att det börjar brinna.

– Av de femton larm vi hade i helgen var fyra bränder, som vi tror har orsakats av åskan.

Robotgräsklippare finns i olika modeller och kan kosta ända uppåt 40 000 kronor. Självrisk och åldersavdrag drar ner den ersättning som försäkringsbolaget betalar ut.

Tips

Blixtnedslag

Du kan minska risken att råka ut för skador genom att ha ett överspänningsskydd. Skyddet hjälper framförallt till direkt när överspänningen uppstår så att elapparater inte slås ut. Har man inget överspänningsskydd är det bra att dra ut sladdar till elektronik. Den utdragna sladden kan flyttas några decimeter från uttaget så att en blixt inte hoppar över genom luften.

Visa mer...