Askungen på lekterapins dag

Kalmar Artikeln publicerades
Anton Elofsson och Ulrika Gustafsson samlas kring Askungen, Cecilia Söder, i mitten,
Foto: Ida Fältander
Anton Elofsson och Ulrika Gustafsson samlas kring Askungen, Cecilia Söder, i mitten,

I hallen på barnavdelningen på Länssjukhuset i Kalmar skrider Askungen fram i sin vida prinsessklänning. Hon omges av barn och vuxna som vill hälsa och beundra. Inne på lekterapin strålar personalen upp i glada leenden. Det är lekterapins dag, en dag för att främja och hylla verksamheten och lyfta fram det pedagogiska arbetet på sjukhus.

– Lekterapin ska vara en frizon för familjer och barn som är inlagda eller kroniskt sjuka, säger Ulrika Gustafsson, fritidspedagog. - Hos oss fokuserar vi på det friska och på skapandet och leken.

Det är barn mellan noll till arton år som besöker lekterapin. Arbetet är flexibelt och varje dag är olik den andra. Personalen får veta samma morgon vad som kommer hända under dagen och vilka barn och grupper de kommer få möta.

Frilansfotografen Fia Torstensson tog initiativ till Askungens besök. Hon hade en prinsessklänning liggande hemma och ville att den skulle få komma till nytta. När hon hörde av sig till lekterapin tyckte personalen omedelbart om hennes idé. Ulrika Gustafsson och förskoleläraren Anton Elofsson instämmer i att det var en fin tanke att glädja barnen lite extra.

Att hitta en skådespelerska visade sig vara mycket enkelt. Fia annonserade efter en prinsessa på Facebook, med kriterierna inga tatueringar, blont hår och rätt klädstorlek. Valet föll på förskoleläraren Cecilia Söder som fick ikläda sig rollen. Målet var att också hitta en prins, men detta gav inte resultat i tid.

– Jag letar fortfarande efter min prins, skrattar Cecilia.

Så småningom kommer ett barn fram med några leksaksfigurer, både prinsar och prinsessor, och Cecilia utbrister att nu har hon ju två prinsar trots allt.

När Askungen lite senare vandrar hemåt, förhoppningsvis utan att lämna ifrån sig en glassko, fortsätter dagen med besök från clownerna Mike och KaBom från Clownlabbet. Sjukhuset får clownbesök en halvdag varje vecka och idag dyker de upp igen.

– Vi har världens bästa jobb, säger Ulrika.

- Stämningen är positiv här på avdelningen. Vi kommer varandra nära och målsättningen är att hinna se och lära känna alla barn och alla familjer. Alla ska känna sig välkomna här.