Åsnan Ior har äntligen hittat hem

Skälby/Rättvik Artikeln publicerades
Ior och geten Irené är bästa kompisar.
Foto:privat
Ior och geten Irené är bästa kompisar.

I november 2015 var personalen på Skälby 4H-gård tvungna att ta ett tungt beslut, att sälja den populära men väldigt folkskygga åsnan Ior. Vad som sedan hände med Ior har varit ett mysterium - fram tills nu.

Den 28 december trillade det in ett mejl till Östra Smålands/Nyheternas chefredaktör Gunilla Persson. Avsändare var Lina Englund från Rättvik i Dalarna, som precis hade gjort en mycket oväntat upptäckt på nätet.

– Jag satt och googlade och bildsökte på åsnor. Då bland de första träffarna fanns ett tidningsreportage med en stor bild på en åsna, säger Lina Englund när vår tidning når henne på nyårsaftons förmiddag.

– Nää, tänkte jag, det kan inte stämma. Men det var faktiskt vår åsna på bilden. Jag tyckte att det var jättefestligt och hörde av mig för att få läsa reportaget.

Lina Englund har fått reportaget skickat till sig, och det är mer än på bara bilderna som Ior är sig lik.

– Det är lite roligt för det är exakt samma individ som beskrivs i texten. Denna blyga lilla försiktiga åsna som är rädd för allt som är nytt och bara gillar vissa personer. Han gillar inte förändringar och konstigheter, precis som det stod i reportaget, säger Englund med ett skratt.

Det var just denna folkskygghet som gjorde att Skälby 4H-gård var tvungna att sälja Ior. På gården hjälps många frivilliga åt med att ta hand om djuren vilket inte alls passade Ior som vissa dagar totalvägrade att lämna stallet om inte rätt person hämtade ut honom.

2015 såldes Ior till en gård i Bollnäs i Hälsingland, som också snart blev varse om åsnans personlighet.

– Det var också en gård som skulle ha verksamhet för barn. Men det fungerade inte av ungefär samma anledningar som i Kalmar. Han vill helt enkelt inte vara med så mycket folk, eller med barn.

Lina Englund driver en liten gård utanför Rättvik och köpte Ior för att ha honom som sällskap åt gårdens häst. Hästen kom Ior snabbt överens med, och tack och lov så har han också accepterat sin nya ägare.

– Ja, det är jag och granngubben som blivit accepterade. Granngubben brukar sätta sig i hagen och bjuda djuren på knäckebröd, honom är Ior jättekelis med. Men sedan är det inte så många fler som får komma nära.

På Englunds gård finns det också fyra getter och ibland några grisar på somrarna. Dessa har Ior haft betydligt lättare att acceptera.

– Först var han sällskap åt hästen, vilket gick jättebra. Sedan dess har jag lånat ut hästen och Ior går nu runt med getterna, vilket han stormtrivs med. Han går runt och vallar getter och tycker att det är superkul att vara högsta hönset i hagen.

På den lugna gården har Ior även hittat en bästis.

– Han har en getkompis som heter Irené, och de två är bästa kompisar. De brukar leka med leksaker som är gjorda av lastpallar.

– När Irené klättrar på leksakerna så brukar Ior ställa sig bredvid. Och då brukar Irené ställa sig uppe på honom. Jag höll på att smälla av när jag såg det, säger Lina Englund och skrattar.

Tillsammans med getterna har Ior äntligen kommit till rätta. Och när något inte är som det ska så ser han till att göra Lina uppmärksam på det. Något som resulterat i att hela grannskapet numera känner till Ior.

– Han säger till så fort det är något han har åsikter om, särskilt när han är hungrig. Då ställer han sig och skriker, som åsnor gör, för full hals.

– Haha, första gången trodde grannarna att det var Hesa Fredrik, men det var bara Ior som stod och skrek. Han har mycket personlighet.