Åtalad gängledare: ”Köp blommor som jag kan sätta på din grav”

Kalmar Artikeln publicerades
På vägen från Malmö till Kalmar stannade den stora gruppen av medlemmar i gänget K.I.K vid en restaurang. Polisen har hittat flera bilder från middagen, där den nu åtalade 32-åringen syns sitta vid bordets kortsida iklädd en mc-väst.
Foto: Polisen
På vägen från Malmö till Kalmar stannade den stora gruppen av medlemmar i gänget K.I.K vid en restaurang. Polisen har hittat flera bilder från middagen, där den nu åtalade 32-åringen syns sitta vid bordets kortsida iklädd en mc-väst.

På måndagen inleds rättegången mot tre Malmöbor som misstänks för en grov misshandel av en 23-årig Kalmarbo. De tre männen är även misstänkta för olaga hot samt övergrepp i rättssak sedan de ska ha tvingat en restaurangägare att ge dem alibi.

På natten mot den 20 januari dök en svårt misshandlad 23-årig man upp på akutmottagningen vid länssjukhuset i Kalmar. Han berättar att han blivit misshandlad av 15-20 personer och får vård för ett igensvullet öga, småsår på bakhuvudet och smärta i ena benet. I ett inledande förhör med polisen säger mannen att han inte vet vilka männen är.

Men en vecka senare öppnar han sig för polisen och berättar en berättelse som kopplar ihop misshandeln med att en fot blev trampad på ombord på en flyktingbåt på väg mot Italien i februari 2013.

Foten i fråga tillhörde 23-åringens pappa och den som hade råkat trampa var en för familjen okänd 32-årig man. Stämningen blev upprörd men 23-åringen samtalade med 32-åringen och situationen lugnade ner sig. De två blev senare Facebook-vänner men har inte haft någon kontakt i övrigt.

Spola fram till sommaren 2018. Då kontaktades 23-åringen av en man i Kalmar som ville få med honom i ett nytt gäng som skulle ta kontrollen över narkotikaförsäljningen i Kalmar. Gänget skulle enligt mannen bli en filial åt det redan befintliga gänget Konsult inom konflikt, K.I.K. i Malmö. Ett skäl till att just 23-åringen tillfrågades var för att den tidigare nämnda 32-åringen i dag är ledare för K.I.K. 23-åringen avböjde och fick då höra att ”de som tackar nej är vi emot”. Efteråt får 23-åringen ett stort antal påtryckningar om att gå med i gänget.

I 32-åringens lägenhet i Malmö hittade polisen en mc-väst med ordet president på samt ett 1%-märke, som betyder att ägaren är kriminell.
Foto: Polisen
I 32-åringens lägenhet i Malmö hittade polisen en mc-väst med ordet president på samt ett 1%-märke, som betyder att ägaren är kriminell.

Fredagen den 18 januari blev 23-åringen uppringd av 32-åringen som krävde att 23-åringen ordnade en festlokal i Kalmar åt K.I.K. till nästkommande dag. När 23-åringen meddelade att det inte gick blev 32-åringen rasande och börjar även bråka med en kompis till 23-åringen som hörde samtalet via högtalaren.

32-åringen och 23-åringen fortsatte ha kontakt under dagen och 32-åringen krävde att 23-åringen och hans kompis skulle möta honom vid Rasta på kvällen för att överlämna 50 000 kronor som straff för telefontjafset. 32-åringen hotade även 23-åringens kompis via Messenger och skrev bland annat ”köp blommor som kan jag kan sätta på din grav”.

Sent på lördagskvällen den 20 januari åkte 23-åringen ensam till Rasta i Hansa city för att träffa 32-åringen. Han hade inte med sig några pengar utan tänkte att de skulle kunna reda ut situationen ändå. Men vid Rasta möttes han av ett 20-tal personer som omedelbart hoppade på honom. Förutom slag och sparkar ska gänget, som inkluderade 32-åringen, hotat 23-åringen med kniv och elpistol.

I förhör har 23-åringen uppgett att han tror att misshandel egentligen inte handlade om telefontjafset utan om att han avböjt att gå med i gänget. Efter misshandeln dödshotades 23-åringen på nytt i försök att tvinga honom att inte berätta något för polisen.

Ett par månader efter misshandeln blev 23-åringen beskjuten med automatvapen i Uddevalla. 23-åringen klarar sig undan oskadd, men berättar i förhör att han är övertygad om att det hör ihop med hans bråk med gänget. Sedan beskjutningen bär han skyddsväst och undviker att befinna sig utomhus.

På måndagen inleds rättegången mot 32-åringen och två andra gängmedlemmar, däribland K.I.K:s vicepresident. Rättegången hålls i Stockholm då säkerhetssalen vid Kalmar tingsrätt inte anses säker nog.

Bland bevisen finns förutom 23-åringens vittnesmål även ett antal mobiltelefoner som hittades i 32-åringens och vicepresidentens lägenheter i Malmö. Mobildata från telefonerna visar gängets resa från Malmö till Kalmar och flera bilder har hittats från en middag gruppen intog på en restaurang på vägen. På bilderna syns 32-åringen iklädd en mc-väst med texten ”president”.

Enligt restaurangägaren åt gänget hos honom men åkte sedan iväg på kvällen för att återkomma tre timmar senare. Det var under dessa tre timmar som 23-åringen blev misshandlad. Restaurangägaren är kallad att vittna, då denne blev tillsagd av vicepresidenten att ge gänget alibi genom att säga att de tillbringade hela misshandelskvällen på restaurangen.

Det finns även en film som K.I.K-medlemmarna spelade in i Kalmar. I filmen syns inte 23-åringen eller misshandeln, men visar att de åtalade männen befann sig vid Rasta den aktuella kvällen.

Stillbild från en film som gänget spelade in i Kalmar under misshandelskvällen.
Foto: Polisen
Stillbild från en film som gänget spelade in i Kalmar under misshandelskvällen.

Männen har förnekat brott, samt menar att K.I.K. i själva verket är en kamratförening som inte är det minsta kriminell. Att presidentvästen pryds av ett 1%-märke, vilket betyder att ägaren lever sitt liv utanför det hederliga samhället, är enligt 32-åringen ett rent misstag från skräddarens sida.