Atlas Copco blir Epiroc vid nyår

Kalmar Artikeln publicerades
Jenny Heimersson har arbetat på Kalmarenheten sedan 2010, först som platschef och sedan 2013 som vd.
Jenny Heimersson har arbetat på Kalmarenheten sedan 2010, först som platschef och sedan 2013 som vd.

Från årsskiftet ska produkterna från Atlas Copco i Kalmar säljas under varumärket Epiroc. I januari kom beskedet att koncernen delas upp, och att Kalmarfabriken ska ingå i det nya bolaget.

Epiroc, som fortfarande är ett dotterbolag till Atlas Copco, har redan nu börjat verka under sitt eget varumärke och logotyp.

Produktbolaget i Kalmar, som är en del av Hydraulic Attachment Tools division, har 140 anställda och kommer att fortsätta att fokusera på utveckling och tillverkning av hydrauliska brytmaskiner och elektrohydrauliska borrmaskiner.

Produkterna ska säljas under varumärket Epiroc från och med den 1 januari 2018.

Planerna är att Epiroc ska börsintroduceras under 2018. Epiroc servar kunder inom gruv-, infrastruktur- och naturresursindustrin.

Kalmarenheten utvecklar, tillverkar och marknadsför hydrauliska, pneumatiska och bensindrivna spett och borrmaskiner, hydrauliska boom-system, lätta packningsmaskiner för jord och asfalt samt utrustning för arbeten i betong. Produkterna marknadsförs på världsmarknaden under flera varumärken. Produktion finns i Europa, Afrika och Asien.

På Kalmarenheten arbetar 140 personer, varav 35 på utvecklingsavdelningen. Utvecklingsenheten arbetar också för det som produceras på andra enheter runt om i världen.

I Kalmar finns ett utbildningscenter där deltagare från hela världen får lära sig att använda produkterna.