Döms till 8 års fängelse för 350 samlag med dottern - Ingen åtgärd när han bad socialen om hjälp

Kalmar län Artikeln publicerades
Kalmar Tingsrätt.
Foto: Mats Holmertz
Kalmar Tingsrätt.

En  man i 50-årsåldern från Kalmar län döms till 8 års fängelse för att vid 350 olika tillfällen ha haft samlag med sin dotter. Vid 200 av tillfällena var dottern under 15 år. När flickan anmält fadern skickade han hot till henne.

Ett sms med texten "din själva otrogna slampiga slyna", skrev pappan till sin dotter.

Trots att socialtjänsten uppmärksammade den sexuella relationen mellan mellan pappa och dotter för flera år sedan lät man flickan bo kvar hos pappan.

Mannen har förnekat att han har haft sex med flickan, som nu är i 25-årsåldern. Mannen menar att det är flickan som haft sexuella fantasier som han spelat med i och att han inte fått någon hjälp, trots att han bett om det.

Tingsrätten anser emellertid att det är ställt utom allt tvivel att de händelser som den unga kvinna vittnat om är självupplevda.

Mannen och dottern levde efter föräldrarnas skilsmässa åtskilda under större delen av hennes barndomsår. De träffades emellertid igen när flickan blev tonåring och hon bodde sedan hos fadern tills hon blev 18 år.

Den sexuella relationen startade i hennes yngre tonår, enligt flickan.

Av utredningen framgår att pappan redan 2010 gjorde en ansökan hos socialtjänsten om omplacering av dottern, som då bodde hos honom, eftersom dottern "ville krama honom hela tiden, hålla honom i handen, och sagt att hon älskade honom". Inga åtgärder vidtogs emellertid.

2013 blev det en ny utredning hos socialtjänsten och en polisanmälan.

Då förnekade emellertid både dottern och fadern att de hade en sexuell relation med varandra. Och utredningen avslutades utan åtgärder. Den person på socialtjänsten som gjort en anmälan fick ett sms från flickan med lydelsen "va fan har du gjort, jävla bitch". När socialtjänstemannen svarade "det är inte bra det du gör, din pappa borde veta bättre, man gör inte så mot sitt barn" svarade flickan "det är ju inte pappas fel, det är jag som vill vara med honom".

Den unga kvinnan har berättat att den sexuella relationen med pappan startade när hon var 14 år.

Fadern sade emellertid till henne att de inte kunde ha samlag innan hon fyllt 15 år "då det inte längre skulle vara olagligt".

Enligt den unga kvinnan talade de även om hur de skulle fortsätta sitt gemensamma liv och pratade om att flytta till Frankrike, där de trodde att incest var tillåtet.

Den sexuella relationen pågick tills slutet av mars 2017. Då hade flickan flyttat och hon kände sig äcklad och mådde så dåligt att hon togs in på en psykiatrisk klinik.

Pappan har förnekat den sexuella relationen och menar att det är dottern som varit närgången. Han berättar att han tagit kontakt med socialtjänsten och med barnpsykiatrin om hennes beteende och anmälde till dem att han hade en närgången dotter.

Han har också talat om saken med sin fru, dotterns styvmamma.

Han förnekar inte att det skickats sms av sexuell karaktär mellan honom och dottern, men säger att det berodde på att han tvingats spela med i hennes sexuella fantasier, eftersom hon hotade att annars anmäla honom för övergrepp.

Tingsrätten anser emellertid inte att mannens förklaring är trovärdig. Däremot menar man att flickans berättelse är sammanhängande och hon har dessutom berättat för flera andra personer om sin sexuella relation med pappan.

Pappan ska, förutom fängelsestraffet metall 507 200 kronor i skadestånd till sin dotter.