Åtta åtalas för människohandel i tiggerihärva

Kalmar län Artikeln publicerades
Totalt har den omfattande utredningen hittat ett 60-tal personer som den åtalade gruppen ska ha tvingat tigga i Sverige. Av dem ingår 13 i åtalet som brottsoffer.
Foto: Björn Lindgren/TT
Totalt har den omfattande utredningen hittat ett 60-tal personer som den åtalade gruppen ska ha tvingat tigga i Sverige. Av dem ingår 13 i åtalet som brottsoffer.

Sju bulgariska och en svensk medborgare åtalas vid Växjö tingsrätt för människohandel. Det meddelade åklagare och polis vid en presskonferens på fredagsförmiddagen.

Kammaråklagare Måns Björklund och polisens utredare Karin Holmqvist höll presskonferens i Malmö under fredagsförmiddagen där de berättade om det omfattande åtalet.

Det rör sig om åtta åtalade personer varav sju är häktade och ytterligare en befinner sig på fri fot. Sex av de sju bulgariska medborgarna ingår i samma familj och utgörs av en pappa, hans tre söner samt två sonsöner. Utöver dem åtalas en bulgarisk man i 45-årsåldern samt en svensk medborgare i 75-årsåldern.

75-åringen åtalas för medhjälp till människohandel genom att han under en längre tid hyrt ut ett hus åt gärningsmännen som använts för att inhysa tiggare. Förutom huset har tiggarna tvingats bo i husvagnar samt i bilar.

I åtalet finns 13 brottsoffer som alla ska ha lurats till Sverige av gärningsmännen. Brottsoffren är både män och kvinnor och en av dem är under 18 år.

– Det rör sig om människor som kommit hit på falska förespeglingar där de lovats jobb eller att få tigga, men inte på gärningsmännens villkor, säger Måns Björklund.

Kammaråklagare Måns Björklund. Arkivbild.
Foto: Stig-Åke Jönsson / TT
Kammaråklagare Måns Björklund. Arkivbild.

– Gärningsmännen har utnyttjat målsmännens utsatta belägenhet och deras förhållanden i Bulgarien som varit mycket dåliga. I Sverige har de exploaterats för tiggeri i en situation av svåra förhållanden som är väl beskrivet i åtalet.

Polisen kunde börja nysta upp härvan under 2017 tack vare ett antal anmälningar som stack ut.

– Det kom ett antal anmälningar under våren 2017, bland annat ett gällande människorov i Växjö med omnejd, säger Karin Holmqvist.

– Sedan såg vi fler anmälningar i Växjö med omnejd där det kunde finnas människohandelsinslag. Det handlar om att både målsmän och gärningsmän var från samma ursprung vilket gjorde att man tittade vidare på det.

Exakt hur mycket pengar gruppen tvingat av tiggarna är oklart men polisen har kunnat spåra cirka två miljoner kronor som förts till gärningsmännens närstående i Bulgarien.

– Men i den summan kan det finnas pengar som gärningsmännen tiggt själva och sedan skickat hem, säger Holmqvist.

Spaningsarbetet har varit mycket omfattande och svenska polisen och samarbetat med sina kollegor i Bulgarien, åklagare i Haag samt Europol.

Även om åtalet berör 13 brottsoffer tyder mycket på att många fler än så tvingats tigga i Sverige.

– Under spaningsfasen har ett 60-tal personer individualiserats varav 20 inte gått att identifiera. 40 har identifierats varav drygt 20 befann sig här vid tillslaget, av dem ingår 13 i åtalet, säger Björklund.

– Att inte fler ingår i åtalet har olika anledningar, säger Holmqvist.

– Vissa har inte velat eller kunnat berätta. Men efter de förhör vi haft så har det framkommit så pass mycket att det lett fram till dagerns åtta åtalade.

Enligt Måns Björklund har brottsoffren tiggt pengar i Växjö med omnejd.

– Men ”Växjö med omnejd” ska tolkas ganska så stort, säger åklagaren.

Samtliga åtalade nekar till brott.