Attefallshusen till Förlösa

Förlösa Artikeln publicerades
På den här fastigheten i Förlösa är det tänkt att de fem Attefallshusen ska placeras.
Foto: Gunilla Persson
På den här fastigheten i Förlösa är det tänkt att de fem Attefallshusen ska placeras.

De fem Attefallshus Kalmar kommun sålde för någon månad sedan kommer att ställa upp i Förlösa. Köparen Tom Saether, som driver ett fastighetsbolag, ansöker om att få placerade dem på fastigheten intill gamla Förlösa Fajans på Förlösavägen 38A.

En rad grannar har i dagarna fått brev från Kalmar kommun med förfrågan om grannyttrande.

Samtliga fem Attefallshus kommer att placeras i samma område. Den aktuella fastigheten heter Pipkannan 10.

Tom Saether har tidigare bland annat arbetet som platschef på ett asylboende, men han försäkrar att det inte är vad som planeras i Förlösa.

– Det blir en annan typ av verksamhet, men för närvarande vill jag avvakta med att berätta om det mer ingående, säger han.

Attefallshusen som skulle bli flyktingby i Påryd.
Foto: Jean—Pierre Valpiani
Attefallshusen som skulle bli flyktingby i Påryd.

De fem husen, på 25 kvadratmeter styck, är fullt vinterbonade och utrustade som egna, små fristående hus. Där finns såväl toalett som dusch och ett eget kök. Till och med en tvättmaskin och terrass, följde med i kommunens försäljning.

I ansökan om bygglov beskriver Tom Saether att de fem byggnaderna ska vara ett komplement till den byggnad som redan finns på fastigheten. Husen ska hyras ut och användas för egen verksamhet. Användningsområdet beskrivs som kontor, matrum, omklädning och lager.

Attefallshusen såldes för 190 000,kronor styck. Det var ungefär halva beloppet kommunen betalade två år tidigare när de var planerade att utgöra första delen av en flyktingby i Påryd. När det inte blev något sådant projekt blev husen stående, innan beslutet om att sälja dem fattades.

Husen är tillverkade i Polen, på en anläggning som ägs av företaget Andrewex, som också äger sågen i Tvärskog.

Läs mer

Besviken över priset på Attefallshusen

Stort intresse för Attefallshus

Stopp för arbetet på flyktingby