Avantgardet har slagit ner studio-pålarna på Öland

Öland Artikeln publicerades
Avantgardet i sin ladstudio.
Foto: Matilda Johansson
Avantgardet i sin ladstudio.

Rockbandet Avantgardets fjärde fullängdare, ”Mellan miljonprogram och Thailand”, spelas nu in i en lada på Öland. En skiva som, enligt sångaren och låtskrivaren Rasmus Arvidsson, kommer att skilja sig extremt från den förra.

– Förhoppningen är att den ska låta som Nybro.

Röda lador, traktorer och så jordgubbsfält så långt ögat kan nå – en klassisk sommaridyll. Ljud från distade gitarrer avslöjar att en av ladorna inte är som de andra. Många nyfikna går förbi och vänder blickarna mot ladans öppning. Rasmus Arvidsson tittar ut och hälsar på dem och försäkrar sig om att bandet inte stör. ”Nej tvärtom”, replikerar de förbipasserande snabbt.

Den 2,6 ton tunga musikutrustningen har de plockat med sig från Stockholmsstudion Gröndal, som är välkänd i musikkretsar. Men Avantgardet är inte så lättimponerat.

– Det bästa med studion är att Pelle sköter den, säger gitarristen Patrik Åberg.

Pelle Gunnerfeldt, känd för att ha producerat bland annat The Hives, ska producera den nya plattan. Han har dock redan hunnit arbetat med bandet i flera år, då främst som deras konserttekniker. Bandet berättar att det var Pelle som knäckte idén om att inspelningen av deras fjärde skiva skulle ske i en lada på Öland.

– Det var efter fem öl på stadshotellet i Eskilstuna, ett sådant där pampigt hotell där det känns som att folk har suttit och styckat upp Europa. Så där satt vi och smidde planer, berättar Rasmus Arvidsson.

Vyn från bandets lada.
Foto: Matilda Johansson
Vyn från bandets lada.

Jordgubbsfälten utanför den gamla ladan har sångaren Rasmus Arvidsson en speciell koppling till.

– Mitt första sommarjobb var jordgubbsplockning här och jag försökte spara ihop till min första mobil. Efter ett tag blev jag desperat och började plocka omogna bär och la dem underst och toppade med lite röda. Men bonden upptäckte vad jag höll på med och blev vansinnig och skrek: ”Det är saftbär, du plockar saftbär!”. Jag började gråta och det blev ingen telefon. Men där någonstans insåg jag att man är tvungen att jobba hårt för att få det man vill ha här i livet.

Och jobbat hårt har Rasmus Arvidsson gjort de senaste åren med sitt band Avantgardet, vars kärna består av honom själv och Patrik Åberg. På tre år har det hunnit bli tre skivor och ett par hundra spelningar.

– Våra skivor har blivit väl mottagna och hyllade med grammisnomineringar och så vidare men mina texter är självupplevda och innehåller mycket känsla, så de bör upplevas live och det är den känslan vi vill fånga i den kommande plattan. När vi spelar live brukar vi vara tio musiker på scenen, för att det låter bättre, och det är första gången vi alla är samlade nu för att spela in ihop, så det är roligt.

 Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg.
Foto: Matilda Johansson
Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg.

Hur kommer den nya skivan skilja sig från den förra?

Den kommer att skilja sig extremt mycket. De två senaste skivorna har vi arbetat med Jocke Åhlund, som är väldigt bra på att plocka fram det poppiga i låtarna. Men nu med Pelle tror jag att skivan kommer låta mer som vår första, fast att man hör att vi har spelat 200 gig där emellan. Förhoppningen är att den kommer att låta som Nybro.

Blir det mycket Nybro?

Ja, jag tycker det är jävligt intressant att skildra småstaden. När man har gjort den resan som vi har gjort är det intressant att kolla tillbaka på var man kommer ifrån, och varför det har blivit som det har blivit. Även att titta på vad som är som det alltid har varit där, vad som har förändrats, och de som blev kvar och de som lämnade. Det finns så mycket att skildra, helt enkelt, allt som händer mellan miljonprogram och Thailand, förklarar Rasmus Arvidsson.

Ladrock på Öland.
Foto: Matilda Johansson
Ladrock på Öland.

Att Avantgardets tre tidigare album har blivit kritikerrosade är enligt bandet inget som sätter press på deras arbete med det nya.

– Du kan inte springa runt och ha prestationsångest när du gör vad vi gör, vi gör vår grej. Vi har inte bett om att bli omtyckta. Jag skulle vilja uppmana alla att sätta hjärtat utanför revbenen och våga vara sårbara. Ingen kan kritisera dig om du är sann mot dig själv, säger sångaren.

Rasmus Arvidssons före detta drogmissbruk och destruktiva leverne är vida omskrivet, men nu i ladan på Öland mår han bra.

– Allt vände när jag började arbeta med Patrik och jag började få ur mig texter. Det är det jag behöver för att må bra. Jag är så glad att alla är samlade här och jag hoppas att jag kan ta med dem till Nybro så att vi kan äta världens godaste kebab. Den har format mig.