Bara fyra procent har foder till vintern

Kalmar län Artikeln publicerades
I brist på foder kan man ge lövträd till kor och kalvar.
Foto: Pernilla Rudenwall
I brist på foder kan man ge lövträd till kor och kalvar.

Var femte lantbrukare i länet har bara hälften av vinterfodret. LRF uppmanar att inte nödslakta.

– Det är ett otroligt svårt läge och det är många som minskar sitt djurantal för att klara vintern. Det är tyvärr dock inte ett långsiktigt bra sätt att lösa krisen på för framtiden, eftersom man då kommande år får brist på moderdjur, säger Håkan Lundgren, ordförande i LRF Sydost.

Chansen för en vallskörd i oktober finns ännu, men även om man får in den uppger var femte lantbrukare att man inte har mer än häften av vinterfodret. I Blekinge är det så många som var tredje som saknar så mycket foder. I Kronoberg är det något bättre än i Kalmar län.

Kommer det inte en skörd till så är det bara 4 procent som har grovfoder så att det räcker helt och hållet.

Siffrorna bygger på en enkät med 522 lantbrukare, som LRF Sydost gjort.

LRF rekommenderar att djurägarna försöker ställa om foderstaterna redan nu och ser sig om efter alternativa foder till både nöt, får och häst.

Eftersom det finns foder och kraftfoder att köpa borde de flesta klara vintern, menar LRF. Men det kan kosta.

Även spannmålet har drabbats hårt av torkan. Enkäten visade att mer än hälften av spannmålsskörden har torkat bort i sommar för mer än hälften av bönderna i Sydost. Det kan bli dyrt i kött- och fågeldisken.

– Det här är ett stort problem för gris- och kycklingföretagare då foderkostnaderna kommer att öka markant även för dem, säger Håkan Lundgren.