Barbro kan inte röra sig med den nya rullstolen

Ljungbyholm Artikeln publicerades
För drygt ett halvår sedan ersattes Barbro Anderssons eldrivna rullstol med en vanlig som hon inte kan köra på egen hand.
Foto: Gorm Kallestad
För drygt ett halvår sedan ersattes Barbro Anderssons eldrivna rullstol med en vanlig som hon inte kan köra på egen hand.

För åtta år sedan ramlade 76-åriga Barbro Andersson från sin köksstol och blev nästan helt förlamad av fallet. Men med sin elrullstol kunde hon komma ut till sin altan och röra sig i huset. Nu har Kalmar kommun dragit in den eldrivna rullstolen och Barbro kan inte längre ta sig ut från sitt hem.

– Jag tycker att det är väldigt jobbigt. Elstolen var väldigt värdefull. Det var det enda sättet för mig att förflytta mig på. Med den här kommer jag ingenstans för jag orkar inte dra med händerna och armarna, så jag kommer ingenstans i mitt eget hus. Man måste ju kunna förflytta sig annars har man ju inget liv, säger Barbro Andersson.

År 2010 skulle Barbro fixa köksgardinerna i sitt hem i Ljungbyholm. Hon byggde då en trappa av en pall och en köksstol som hon klättrade upp på. Men när hon skulle ner igen välte stolen och hon slog ut en kota i ryggen. Hennes man, Bernt Andersson, var i garaget när olyckan inträffade och han hörde först inte att hon hade ramlat. Barbro låg sedan på sjukhus i flera månader innan hon återvände hem till Ljungbyholm. Då var hon nästan helt förlamad.

Till för ett halvår sedan använde Barbro en eldriven rullstol, men nu har den ersatts av en bredare och manuell stol som är för tung för henne att köra själv.

– De sade att den inte gick att laga längre. Men de vet ju att jag inte kommer någonstans med den här. De sade också att de skulle komma och hjälpa mig, men jag kan inte ringa dem varje gång jag måste flytta mig.

Med elrullstolen kunde Barbro köra utomhus och förflytta sig hemma. Det saknar hon i dag.

– Det var så skönt när jag kunde köra själv och röra på mig. Då kunde jag köra ända till affären.

– Innan kunde vi gå ut på gatan, men nu orkar jag inte dra så långt heller, instämmer Bernt Andersson.

På den tiden kunde hon också komma ut till husets två altaner, där det är både kvälls- och morgonsol, men altandörrarna är för smala för Barbros nya stol. För att lösa det problemet föreslog Kalmar kommun att dörrarna skulle breddas.

– För någon månad sedan kom de hit och tittade på dörren, men sedan dess har det inte hänt någonting. Det är en stor apparat också, säger Bernt.

Barbro och Bernt Andersson vet inte varför den eldrivna rullstolen plötsligt försvann. Men enligt Johanna Skarsgård, enhetschef för rehabilitering på Kalmar kommun, kan den ha använts för lite.

– Den vanligaste anledningen är att rullstolen inte används tillräckligt mycket. Det kan det finnas många anledningar till varför den inte används, men då kan man heller inte ha en elrullstol, säger hon och fortsätter:

– Generellt sett behöver elrullstolar användas 50 timmar varje år. Det mäter vi och då kan vi se om den används tillräckligt mycket. Elrullstolarna är också till för de som behöver ta sig någonstans, främst utomhus. Exempelvis handla eller gå på promenader.

En vanlig alternativ lösning är att fixa dörrarna för att göra plats åt de manuella stolarna.

– Många intygar om att det finns ett behov av att bredda dörrar. Det är ganska vanligt, säger Johanna Skarsgård. Många behöver också extra hjälp av hemtjänsten som man kan ansöka om. Det är många äldre som har det.

Men Barbro hoppas på att få en ny elrullstol.

– Jag är besviken för att jag inte kan få en stol så att jag kan köra ut. Jag behöver kunna ändra ställning också för jag blir så himla trött av att sitta stilla. Och om Bernt inte är hemma kan jag inte förflytta mig alls. Då är jag helt fast, säger Barbro Andersson.