Barn för första gången högkonsumenter av mobiltelefoner

Kalmar Artikeln publicerades

Föräldrars åsikter går kraftigt isär när det gäller vid vilken ålder barnen bör få en egen mobiltelefon. Statistiken säger att brytpunkten är mellan åtta och nio års ålder.

I slutet av förra året kom jättestudien ”Svenskarna och internet 2017”, där man bland mycket annat kan läsa om våra, och våra barns, internetvanor.

Undersökningen visade att vid 8 års ålder har de flesta barn inte en egen mobiltelefon. ”Endast” 41 procent har det. Men ett år senare, vid 9 års ålder, har siffran ökat rejält och hela 71 procent har nu fått sin första mobil. Ett par år senare, vid 11 års ålder, har nästan alla barn en egen telefon. Siffran är då uppe i 98 procent.

Statistik från studien ”Svenskarna och internet 2017”.
Statistik från studien ”Svenskarna och internet 2017”.

Enligt en annan undersökning, ”Småungar och medier 2017” framtagen av Statens medieråd, använder fem procent av Sveriges barn internet dagligen under det första levnadsåret. Vid åtta års ålder gör vartannat barn det. Framförallt använder de internet till att kolla på film men också till att spela spel.

Undersökningen visar också att det för första gången förekommer högkonsumenter av mobiltelefoner bland barn i åldrarna fem till åtta år. Att vara högkonsument innebär i det här fallet att de använder sin mobiltelefon tre timmar om dagen eller mer en vanlig dag.

Ibland kan det vara svårt att stå emot barnens tjat med argument som ”alla andra i klassen har en mobiltelefon!”.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT
Ibland kan det vara svårt att stå emot barnens tjat med argument som ”alla andra i klassen har en mobiltelefon!”.

Lisa Kindberg i Kalmar har fem barn i åldrarna 3, 6, 13, 16 och 21 år. I hennes familj har de ganska strikta regler om mobiltelefon- och internetanvändning och barnen har begränsad surftid på en timme om dagen.

När tycker du att ett barn är redo för sin första mobil?

– Det beror mer på situation än en ålder. Frågan är väl snarare vilken mobil - en smartphone är de inte mogna att hantera innan 13 års ålder, säger hon.

När hennes äldre barn har varit iväg har de fått ha med sig en vanlig ”ful-mobil” som Lisa kallar det. Det vill säga en vanlig gammal mobiltelefon som inte är smart och som det bara går att ringa och sms:a på.

– Mobiler kan vara ett fantastiskt hjälpmedel, men det är också en risk. Hur mycket information är det rimligt att ett barn ska få?

Lisa menar att det är många vuxna idag som inte klarar av att sålla i eller stänga av informationsflödet, och hur ska då våra barn klara det?

– Sen undrar folk varför allt fler blir utbrända idag, säger hon.

– Vi blir inte lyckligare av att veta allting som händer i världen.

Men för ett drygt år sedan så inträffade något som ruckade lite på reglerna hemma och den begränsade tekniken fick härja lite mer fritt under en period.

– Och det märktes direkt att barnen isolerade sig och blev mer lättirriterade.

Så vad säger barnen om den begränsade surftiden?

– Vi har familjeråd där vi diskuterar om det är något man vill ta upp. Där har vi bland annat pratat om vad vi tycker är lämpligt. Har man misskött sig till exempel så drar vi in förmånen att ha surf och smartphone.

– Det är jätteviktigt att man umgås med andra, att man kommunicerar face to face och att man lär sig läsa av andra människor. Om man bara kommunicerar via en mobiltelefon så tappar man hela den biten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hannaa Cramer ser lite mer obekymrat på det hela. Hennes nu åttaåriga dotter har haft sin smartphone sedan hon var fem år gammal.

– Jag tänkte på det ett tag men jag kände att hon behövde en när hon skulle iväg till sin pappa, så hon kunde ringa mig när hon ville och jag henne, säger hon.

Förutom det, vad skulle du säga är fördelarna med att hon har en egen telefon?

– Den är bra att ha om hon åker bil till exempel, så kan hon spela på den om hon får tråkigt. Och så tar hon mycket kort, som hon kan visa för sin pappa sen eftersom det ibland kan vara svårt att berätta saker som hänt på mamma-veckan och tvärtom. Med bilder kan minnet och orden komma fram lättare, säger Hannaa Cramer.

Nackdelarna då?

– Jag kan inte se några nackdelar faktiskt.

Frågan om när det är dags att förse sitt barn med en mobiltelefon är helt klart en vattendelare och det finns såklart inget rätt eller fel. Alla familjer har olika värderingar och förutsättningar och man bör alltid göra det som känns bäst för en själv.

Fakta

Några goda råd till sunda mobilvanor:

Det kan vara klokt att sätta upp en del gränser kring bruket av telefonen, som hur ofta och hur länge barnen får använda mobilen.

En annan rekommendation är att inte låta barnen använda mobilen precis innan läggdags, då det kan vara negativt för nattsömnen.

Försök att lära ditt barn goda nätvanor. Var och när är det okej att dela bilder? Kan man verkligen skriva vad som helst?

Överväg att lägga in en särskild kod för nedladdning av appar, så att du vet vilka appar ditt barn använder.

Källa: elgiganten.se

Visa mer...