Barn kan ge sin napp till djuren på Skälby

Skälby Artikeln publicerades
På skylten står det ”häng upp dina nappar här så blir djuren på gården jätteglada”. Foto: Privat.
På skylten står det ”häng upp dina nappar här så blir djuren på gården jätteglada”. Foto: Privat.

4-h gården på Skälby har börjat med ett nappträd. Dit kan barn som vill sluta med sin napp gå och hänga upp den i ett träd så tar djuren hand om den.

Idén kom till efter att besökare med barn själva gått och lämnat nappar och täckningar vid djurens burar och stängsel. Skälby var positiva till besökarnas engagemang och började spinna vidare på idén. Resultatet blev nappträdet som är en kul grej för gården samtidigt som det hjälper föräldrarna att vänja sina barn utan napp.

– Man brukar ju ge nappen till tomten men det infaller ju bara en gång om året. Därför har barnen nu chansen att också ge nappen till djuren och det är något de kan göra året om, säger Isabelle Hall Wilkens, fritidsledare på 4H gården.

Nappträdet är ett fläderträd som står i kaninlandet där de flesta yngre håller till. Genom den här idén känner 4H-gården att de kommer sina besökare närmre och att de få vara mer delaktiga i vad som sker.

– Det blir en känsla av delaktighet när barnen kan hänga upp sin napp i ett träd och sommaren efter gå tillbaka och se att den fortfarande hänger kvar, säger Isabelle Hall Wilkens.

Nu hänger det runt 20-30-tal nappar i trädet. Skulle trädet bli fullt finns det möjlighet att göra i ordning ett till.

– Min förhoppning är att det blir ett enda stort nappträd. Att det blir överöst med nappar, säger hon.