BAS förenklar vägen in i samhället

Kalmar Artikeln publicerades
Mohammed Juma berättar på svenska inför besökarna vad han fått lära sig på BAS.
Foto: Anton Hansson
Mohammed Juma berättar på svenska inför besökarna vad han fått lära sig på BAS.

Kalmar kommuns nya satsning BAS ger nyanlända utan-, eller med bristfällig skolbakgrund ett första steg in i det svenska samhället. De får lära sig språket och om samhället genom aktiviteter som att simma, cykla och baka.

Projektet är tänkt att fungera som en förberedelse för SFI, i synnerhet för nyanlända som aldrig eller väldigt sporadiskt gått i skola.

De nyanlända kommer från många olika länder, är både män och kvinnor och är allt mellan 20 till 60 år gamla. Samtliga har uppehållstillstånd och är kommunplacerade i Kalmar. Projektet började redan i augusti och pågår i tre år, för de nuvarande deltagarna sex månader.

– De får lära sig bland annat svenska, matte, hälsa och välmående, att simma, cykla och odla, utöver vanligt lärande. Många har inte gått i skolan alls, så det här är kortfattat en förberedelse för SFI men också för att komma in i samhället överhuvudtaget, säger Anna Åhman, projektledare för BAS Kalmar.

På tisdagen anordnades en besöksdag, drygt två månader in i projektet. Utanför byggnaden i snålblåsten står en skara nyanlända kring en eld och kokar te. Drycken är typisk för Mellanöstern och avnjuts med en gnutta kardemumma. Bredvid står några pallkragar som använts för odling i lärandet.

Inne i huset finns klassrum och i ett rum har ett stort fikabord dukats upp. Carolina Borelius är tidigare SFI-lärare och tycker att projektet är en bra grundstomme.

– Det är mycket bra att de med bristande skolerfarenhet får en bas att landa i innan SFI. Man ska ha möjlighet att röra sig i det svenska samhället, säger hon.

Kursdeltagare och besökare hälsar glatt på varandra i huset. Ibland räcker inte språket till men goda försök görs.

– Vi har det mycket bra här och i Kalmar. Vi får skriva, räkna, läsa, simma och spela fotboll, säger Mohammed Juma från Eritrea och fortsätter lista aktiviteter.

Farida Hassan från Syrien berättar med bra flyt att hon är gift, har sex barn och bor i Smedby.

– Vi studerar svenska, ibland får jag hjälp av min mobil. Jag pratar svenska med min dotter och min man ibland, säger hon och skrattar.

Inför besökarna håller sedan både Mohammed och Farida tal för besökarna och de andra deltagarna. De berättar vad de fått göra och vad de lärt sig. Mohammed har varit i Sverige i två år och Farida i ett år.

– Jag är tacksam för lärarna som hjälper oss, och vi får nya kompisar. Det gör en glad, säger Farida Hassan.