Bas Kalmar hjälper nyanlända in i samhället

Kalmar Artikeln publicerades

Genom att lära ut baskunskaper i såväl svenska som om det svenska samhället vill projektet Bas Kalmar hjälpa nyanlända in i samhället. På tisdagen var det öppet hus hos projektet där flera flyktingar berättade om hur Bas Kalmar har hjälpt dem.

– När jag började här för ett år sedan kunde jag bara säga hej och hejdå på svenska. Men nu klarar jag mig i matbutiken, på gymmet och på bussen, berättar Susanne som kommer från Syrien.

I augusti förra året startade ett unikt integrationsprojekt i Kalmar – Bas Kalmar. Initiativtagare till Bas Kalmar är Kalmar kommuns enhet Flykting och integration samt SFI. Projektledaren Anna Åhman förklarar hur projektet kom till.

– Vi på Flykting och integration och SFI har sett ett behov av att ge personer som är nyanlända och kortutbildade en bas, en grund, som ska hjälpa dem att komma in i samhället. Tanken är att det ska underlätta för dem sedan när de ska gå SFI.

Många av de nyanlända som deltar i Bas Kalmar kan inte skriva eller läsa på sitt modersmål. Därför börjar ofta utbildningen där.

– Jag lär ut svenska och arabiska. Vi försöker basera undervisningen på saker som liknar varandra i språken så att det ska vara enklare att ta till sig. Om man inte har en grund i sitt modersmål är det svårt att ta till sig ett helt nytt språk, förklarar läraren Khawla Altahir.

Khawla Altahir med sin elev Hasan.
Foto: Matilda Johansson
Khawla Altahir med sin elev Hasan.

Susanne från Syrien började på Bas Kalmar förra året och hon berättar att det har hjälpt henne att komma in i samhället.

– När jag började här för ett år sedan kunde jag bara säga hej och hejdå på svenska. Men nu klarar jag mig i matbutiken, på gymmet och på bussen.

Susanne berättar om vad hon har lärt sig hos Bas Kalmar.
Foto: Matilda Johansson
Susanne berättar om vad hon har lärt sig hos Bas Kalmar.

Men det är inte bara baskunskaper i svenska och modersmål som lärs ut utan mycket fokus ligger även på friskvård.

– Här på Bas Kalmar har vi ett fokus på hela människan och vad man kan behöva ha hjälp med när man kommer hit som flykting. Undervisningen ändras och uppdateras efter behov. Vi har exempelvis cyklar här för de som inte kan cykla så de kan lära sig och vi har även simträning för de som är i behov av det, förklarar handledaren Sabah Ravo.

Smil har varit bonde i både Eritrea och Sudan och nu har han siktet inställt på att bli det även i Sverige.
Foto: Matilda Johansson
Smil har varit bonde i både Eritrea och Sudan och nu har han siktet inställt på att bli det även i Sverige.

Efter att de nyanlända har gått på Bas Kalmar och sedan SFI är tanken att de ska vara redo för att skaffa ett arbete och bli en del av samhället. En som vet vad han vill arbeta med är Smil Mohammed från Eritrea. I sitt hemland arbetade han som bonde och där hade han 50 kor. Därefter var han tvungen att fly till Sudan och även där blev han bonde och hade nio kor. Och på frågan om vad han ska arbeta med i Sverige kommer svaret snabbt.

– Jag ska bli bonde.