Bästa betygen i år igen

Kalmar Artikeln publicerades
Meritvärdet ökar i år igen för de elever som slutat nian i Kalmars kommunala skolor.
Foto: Jessica Gow/TT
Meritvärdet ökar i år igen för de elever som slutat nian i Kalmars kommunala skolor.

För femte året i rad redovisar Kalmar kommuns nior det högsta meritvärdet någonsin, 237,1 poäng. – Det är jättekul, och resultatet av ett medvetet långsiktigt arbete, säger Lasse Johansson (S), ordförande i utbildningsnämnden.

2015 var det genomsnittliga meritvärdet för Kalmars nior 217,8. Sedan har det ökat varje år, och för i år redovisas 237,1. Kalmar kommun har målet att vara en av landets 30 bästa skolkommuner. Inte förrän i oktober presenteras rikssnittet, och inte förrän då vet man om man lyckats.

Målet i år var 240. Dit är det några poäng kvar. Men Lasse Johansson är nöjd.

– Vi har väldigt hög behörighet, över 90 procent av alla lärare på alla platser och alla stadier. Och så har vi gjort en massa andra saker. Vi har fokus på kunskap och trygghet, och hela organisationen har jobbat mot ett tydligt mål.

Men det finns en del utvecklingsområden att jobba med, menar han.

–  Enligt det modellberäknade värdet skulle vi kunna lägga ännu högre upp. Nu ska vi ta fram en ny vision. Det är viktigt att både förmedla kunskap, och att eleverna ska känna sig trygga och ha studiero.

Fakta

Meritvärde

I det nya betygssystemet är skalan A-F, där A är bäst, och ger 20 poäng. F är underkänt och ger 0 poäng. B motsvarar 17,5, C 15, D 12,5 och E 10 poäng.

Meritvärdet för den som går ut nian är summan av de 16 bästa betygen. Från 2014 kan också den 17 betyget, moderna språk, räknas med. Det högsta meritvärdet en elev kan få är därmed 340 poäng.

Visa mer...