"Behövs en arena till?"

Kvarnholmen Artikeln publicerades
Patrik Delborn tog över huset på Södra Vallgatan från sina föräldrar, och det har nu funnits i familjens ägo i 40 år. Han förstår inte varför kommunen går vidare med planerna på en permanent utomhusscen i Bastionen tvärs över gatan.
Foto:Simon Karlsson
Patrik Delborn tog över huset på Södra Vallgatan från sina föräldrar, och det har nu funnits i familjens ägo i 40 år. Han förstår inte varför kommunen går vidare med planerna på en permanent utomhusscen i Bastionen tvärs över gatan.

Patrik Delborn blev rejält förvånad när han hörde att en permanent arena ska stå klar i Bastionen i maj nästa år.

Patrik Delborn äger ett av husen på motsatta sidan av Södra Vallgatan, och har svårt att förstå att det skulle finnas behov av en ny arena för musik och uppträdanden i Kalmar där det redan finns en rad utomhusscener.

– För några år sedan kom en utredning fram till att det skulle kosta fem miljoner kronor, idag kanske det går på flera miljoner till. Är det verkligen vettigt att använda pengarna till det här? Behövs en arena till?

Han nämner Fredriksskans, Rävspelet, Kalmarsundsparken, Skälby, Lindö, Krusenstiernska, Larmtorget, Stortorget, Sveaplan och Stadsparken.

"Som jag ser det är utnyttjandegraden av dessa ganska låg. Vilket behov har styrt förslaget att inrätta en ytterligare scen?"

Det var våren 2016 som kultur- och fritidsnämnden sa ja till en upprustning av Bastionen. I projektet ingick läktare för 1 000 personer, ny scen samt förråd. Förslaget skulle därefter gå vidare till kommunstyrelsen. Men sen blev det tyst, fram tills förra helgen då stadsarkitekten Björn Strimfors berättade för P4 Kalmar att den permanenta arenan ska stå klar i maj 2018.

Patrik, som trodde att planerna hade skrinlagts, blev förvånad. Inte minst då han som närmaste granne inte har hört ett ljud från kommunen.

– Det är ju lite konstigt. Och på Strimfors lät det som att allt var klart.

Omgående skickade han en skrivelse till stadsarkitekten, som ska vara projektledare för bygget, med ett flertal frågor. Han ville veta om beslut verkligen är taget, och i så fall i vilken instans. Vidare ville han veta vilka utredningar som har gjorts vad gäller bland annat ökad trafik, buller och behov.

Patrik Delborn medger att det såklart även finns ett egenintresse i att driva frågan. Han räknar med att en permanent anläggning kommer innebära höga staket för insynsskydd samt baksidan av en stor scen riktad mot hans fastighet. Det är mindre lockande än dagens öppna grönyta där människor har picknick, spelar boll och kopplar av. Men frågan kvarstår, är det här rätt sak att lägga pengar på?

I slutet av förra veckan hade han fortfarande inte hört något från Björn Strimfors och nu har han därför skrivit både till länsstyrelsen och länsmuseet för att förmå dem att kräva svar från kommunen.

Östra Småland sökte Björn Strimfors under måndagen, men han var tyvärr inte tillgänglig för en kommentar.