Bengt Kronblad lämnade sista uppdraget

Lindsdal Artikeln publicerades
Bengt Kronblad har lämnat sitt sista förtroendeuppdrag.
Foto: Mattias Rubin
Bengt Kronblad har lämnat sitt sista förtroendeuppdrag.

Efter 61 år som förtroendevald har Bengt Kronblad, 75, gått i pension. I söndags lämnade han det sista förtroendeuppdraget, som ledamot i PRO:s styrelse.

Den före detta riksdagsledamoten för S har varit en synnerligen flitig medlem i pensionärsorganisationen. När det sista uppdraget på kongressen var avklarat summerade han 1 581 delaktigheter i olika PRO-aktiviteter.

– Jag är en person som gärna blir engagerad, konstaterar han. Men nu ska jag bli pensionär på riktigt. Istället för att sitta framme på podiet och ställas till svars, kan jag ta plats längst bak i salen och vara den där som ställer de kluriga frågorna.

Det första förtroendeuppdraget fick han för 61 år sedan. Han kan summera en lång karriär både inom den fackliga och politiska världen. Han var riksdagsledamot åren 1982 till 1998. Sedan startade en karriär inom PRO och inte minst en som förgrundsgestalt i Lindsdal. ”Lindsdals borgmästare” är en ickeofficiell titel han inte har något emot.

– Det har varit kul nästan hela tiden. Men nu är jag pensionär på riktigt och det känns fantastiskt. Nu kan jag umgås med barn och barnbarn utan att konsultera almanackan i förväg.

Och så ska han sköta kroppen. Han har en sjukdom som gör att järnvärdena blir alldeles för höga och det leder till ledvärk. Ibland har han haft väldigt ont.

Han kommer att ha något litet uppdrag kvar på landstinget och vara försäkringsrådgivare i PRO, men det är bara småsaker, förklarar han.

Och ryktet om den frispråkige PRO:aren i Lindsdal har spridit sig runt om i landet. Fler än en gång har han ställt politikerna mot väggen, han är en mästare på att förklara så att folk förstår. Nu ska han fungera som konsult för pensionärsföreningar runt om i landet.

– Det finns några som vill veta hur man ska göra. Jag är inbokad på några sådana föredragningar. Och det är bara kul, jag vill gärna berätta hur vi arbetat.