Bengt-Olof Johansson säger ja till återanställning

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Mattias Rubin

– Jag är positiv till att komma tillbaka. Men sedan handlar det om vilket mandat jag får för jobbet.

Det säger Bengt Olof Johansson efter att ha talat med konstföreningens ordförande Lars W Andersson.

– Vi ska nu fortsätta diskussionerna med arbetsutskottet och sedan vill jag träffa personalen, säger Bengt Olof Johansson. Det handlar om en tidsbegränsad anställning medan man söker efter en ny chef i mer ordnade former., Men hur lång tid har vi ännu inte talat om.

Med röstsiffrorna 4-2 beslutade Kalmar konstförenings styrelse på torsdagskvällen att återanställa den sparkade chefen Bengt-Olof Johansson.

Tillförordnade musiechefen Tullan Gunér sade efter beslutet upp sig med omedelbar verkan.

Den nyvalda delen av styrelsen röstade för återanställning. De kvarvarande ledamöterna i gamla styrelsen sa nej och nyvalda ordföranden Lars W Andersson lade ner sin röst.

Uppdraget till Lars W Andersson är nu att fråga Bengt Olof Johansson om han vill komma tillbaka. Men det handlar inte om en ny tillsvidareanställning. Det ska vara en tidsbegränsad anställning medan konstföreningen söker efter en ny chef och de konstprojekt som Bengt Olof Johansson varit ansvarig för kan genomföras.

– Beslutet föregicks av en lång diskussion som var mycket klargörande, säger Lars W Andersson. Det fördes in en rad synpunkter som kom både från styrelsen och från personer utanför.

– Det mynnade i ett önskemål om att återupprätta och på något sätt ge Bengt Olof möjlighet att avsluta de projekt som han är en väsentlig del av.

Enligt Lars W Andersson fick Bengt Olof Johansson även av den tidigare styrelsen erbjudandet att avsluta de projekt han var delaktig i innan anställningen avslutades. Allt för en successiv övergång till en ny chef. Han var då inte intresserad av detta.

– Men det visar sig nu att det är flera projekt där Bengt Olofs medverkan är helt nödvändig som en del av den intellektuella processen, säger Lars W Andersson.

Om Bengt Olof Johansson tackar ja till Lars W Anderssons erbjudande handlar det om en projektutformad anställning under ett halvår. Det är inte meningen att Bengt Olof Johansson ska få en tillvidareanställning som museichef som tidigare, understryker Lars W Andersson. Hur man löser problemet att Johansson accepterat den uppsägning som den tidigare styrelsen beslutade om och även den ersättning som följer av den, är ännu inte klart.

Lars W Andersson vill inte berätta hur han ställer sig till den tillfälliga återanställningen.

– Jag är ordförande och ska leda mötena till allas belåtenhet. Som ordförande har jag utslagsröst, men i det här fallet blev röstsiffrorna så klara att jag inte behövde utnyttja den.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.