"Jag beordrades att sanera asbest - utan att veta om det"

Kalmar/Oskarshamn Artikeln publicerades
Under sin anställning på AMW Industri- & Skadeservice beordrades Johannes Junkka bland annat sanera badrum som innehåll asbest, utan att få veta att de innehöll asbest. Under sin anställning fick han även ett utbildningsbevis och utan att ha gått någon utbildning.
Foto: Tomas Löwemo
Under sin anställning på AMW Industri- & Skadeservice beordrades Johannes Junkka bland annat sanera badrum som innehåll asbest, utan att få veta att de innehöll asbest. Under sin anställning fick han även ett utbildningsbevis och utan att ha gått någon utbildning.

Som nyanställd skickades Johannes Junkka av sin arbetsgivare för att riva och sanera ett stort antal badrum. Först månader senare fick han veta att badrummen innehållit asbest.

Johannes Junkka fick jobb på Kalmarbaserade AMW Industri- och Skadeservice i oktober 2017 och arbetade med rivning och sanering. Under hösten 2017 skickades han och kollegorna till Smålandsgatan i Oskarshamn där Skanska genomförde ett stambyte i ett flerbostadshus. Uppdraget bestod i att sanera badrummen i 58 lägenheter.

– Alla tyckte att det uppdraget var fruktansvärt. Cheferna hade beräknat tidsåtgången helt fel och ringde hela tiden och skällde på oss för att få oss att arbeta fortare. Vi ombads bland annat hoppa över lunchen för att hinna i tid, säger Johannes Junkka.

Arbetet bestod i att riva ut golv och kakel och slipa bort ytskikten ända ner till betongen. Ett tungt och dammigt arbete.

– Vi hade slussar som skulle stå vid dörrarna för att stoppa dammet, men ibland var det så stressigt att vi struntade i slussarna.

Arbetet bedrevs en vecka i månaden under ungefär ett halvårs tid. Under våren 2018, efter att arbetet på Smålandsgatan var avslutat, fick Junkka höra att i ungefär hälften av badrummen på Smålandsgatan hade det funnits asbest.

Fakta

Asbestsanering

När man bearbetar eller river ner material som innehåller asbest frigörs en stor mängd asbestfibrer som svävar i luften under mycket lång tid eftersom fibrerna är mycket lätta och tunna.

Det är farligt att andas in asbestfibrer eftersom fibrerna kan orsaka flera allvarliga lungsjukdomar som till exempel cancer. Nyinstallation av asbest eller asbesthaltigt material är förbjudet sedan 1982, men asbest finns kvar i äldre byggnader.

De allvarliga sjukdomar man kan drabbas av i samband med asbest uppträder först efter 20-40 år. Enligt Socialstyrelsens cancerregister avlider omkring 100 personer per år i cancerformen mesoteliom som resultat av tidigare exponering av asbesthaltigt damm.

Visa mer...
Utan utbildning i asbestsanering skickades Johannes Junkka till en arbetsplats för att sanera badrum med bekräftad asbest i, vilket han fick veta först i efterhand.
Foto: Tomas Löwemo
Utan utbildning i asbestsanering skickades Johannes Junkka till en arbetsplats för att sanera badrum med bekräftad asbest i, vilket han fick veta först i efterhand.

– Skanska hade gjort tester och hittat asbest i några av badrummen och bedömde att hälften innehöll asbest. De hade bestämt att alla badrum därför skulle rivas som om det fanns asbest i dem. Men det var det ingen som berättade för mig.

Dokument från Arbetsmiljöverket visar att cheferna på AMW var medvetna om asbesten och den 17 november 2017 gjorde de den obligatoriska anmälan om rivning av asbest till myndigheten.

Asbest är ett ytterst farligt material att andas in och strikta säkerhetsåtgärder ska vidtas vid en sanering.

– Jag hade ingen kunskap om asbest och stod där och bilade ner kakel. Jag hade bara halvmask, och ibland var det så varmt att man tog av sig masken.

Smålandsgatan i Oskarshamn var inte enda gången Junkka skickades på tveksamma uppdrag.

– Kort efter att jag börjat fick jag ett uppdrag som krävde liftkort (för mobil arbetsplattform reds anm) och ett sådant hade jag inte. När jag berättade det för chefen så sa han att han skulle fixa det. Två dagar senare fick jag ett utbildningsbevis i handen, utan att jag gått någon utbildning.

– Jag kunde köra lite lift och det gick ändå. Men jag tycker ur säkerhetssynpunkt att det var rent vansinne.

Varför använde du arbetsplattformen om du själv kände att det var farligt?

– Vid den tidpunkten var jag fortfarande nyanställd och kände mig tvungen att göra mitt bästa i alla situationer för att få stanna kvar. Jag har en familj att försörja och är egentligen inte typen som ifrågasätter på det sättet, det är först nu i efterhand som jag blivit förbannad.

– De har inte sett något människovärde i mig över huvud taget utan bara sett en docka som de kunnat skicka på alla möjliga farliga arbeten utan att tänka på min hälsa överhuvudtaget.

– Jag har ingen aning om hur det här kommer påverka mig, asbestsymptom visar sig först efter 20 år.

Av personliga skäl sjukskrev sig Junkka under sensommaren 2018, vilket innebar början på slutet av hans anställning.

– Jag mådde psykiskt dåligt av olika anledningar och hade även familjeskäl, min frus båda föräldrar gick bort på kort tid. Efter det blev jag utstött av kollegorna som började prata skit bakom ryggen på mig. Man känner av en sådan stämning så till slut sa jag upp mig.

I dag är Junkka föräldraledig och har sedan nyår anmält AMW till Arbetsmiljöverket, fackförbundet Byggnads och även varit i kontakt med företaget Utbildningslandslaget vars namn pryder det falska utbildningsbeviset. I hemstaden fortsätter emellertid ryktena florera.

– Det blev väldigt mycket snack om det här i min hemstad och förutom mig själv så har min fru och min familj tagit skada. Jag beslutade mig under mellandagarna att berätta om det här för att få upprättelse.

Klagade du hos cheferna efter att du fått kännedom om asbesten på Smålandsgatan?

– Nej, cheferna hade en väldigt arrogant inställning och man skulle helt enkelt inte ifrågasätta. Sedan var det lite machokultur där man kunde höra saker som ”det är bara att dunka ner skiten, eller är du slö?”

Vad sa dina kollegor om asbestsaneringen?

– Ingenting. Många av de som sanerar asbest på företaget har mentaliteten att de inte bryr sig så mycket. Det viktigaste var att göra arbetet så snabbt och smidigt som möjligt så de sket i den egna hälsan, det är obegripligt.