Berättade om Bernadotternas historia

Kalmar Artikeln publicerades

Långa, långlivade, dyslektiker, konstnärliga och med dåligt morgonhumör – det är utmärkande för Bernadotterna. Sa Herman Lindqvist, som på tisdagskvällen berättade om sin nya bok Bernadotte – för Sverige hela tiden, på Kalmar slott

Herman Lindqvist berättade om sin nya bok Bernadotte – för Sverige hela tiden, på Kalmar slott på tisdagskvällen.
Foto: Karin Asmundsson
Herman Lindqvist berättade om sin nya bok Bernadotte – för Sverige hela tiden, på Kalmar slott på tisdagskvällen.

I år firar ätten Bernadotte 200 år på Sveriges tron. Bernadotterna har suttit på tronen längre än någon annan dynasti, och kungen har varit kung längre än någon annan.

Det var hans farfar, LO:s ordförande Herman Lindqvist som tillsammans med Hjalmar Branting räddade monarkin 1918, i utbyte mot demokrati.

Den förste Bernadotten, Jean Baptiste, valdes 1810 till svensk tronföljare sedan kronprins Karl August dött. Han var lång och ståtlig och beskrevs som ”i varje tum en prins”, och enligt Lindqvist var han den mest kompetenta av alla monarker.

I varje generation har det funnits minst ett par gravt dyslektiker, sa Lindqvist, som menar att Karl XV gjorde allt fel och förmodligen hade alla bokstavskombinationer man kan ha. Gustav V tog studenten utan ett enda skriftligt prov.

Herman Lindqvist berättade anekdoter ur Bernadotterans historia, och hade nog gärna fortsatt ett par timmar till.

Han har skrivit flera böcker om det svenska kungahuset, 2010 kom Kungligt och mänskligt, om den förste Bernadotten, och 2009 Mannen vi valde, också den om Jean Baptiste. Herman Lindqvist har undervisat prinsessorna Victoria och Madeleine i Sveriges historia.

Herman Lindqvist är journalist och författare, numera bosatt i Warszawa. Han är en flitig författare med minst en bok om året.