Berörd av besöket i Kongo

Kalmar Artikeln publicerades
I höstas besökte Johanna Ingvarsson, Kalmar Panzisjukhuset i Kongo där våldtagna kvinnor får vård. Det var en omtumlande resa.
Foto:Paul Madej
I höstas besökte Johanna Ingvarsson, Kalmar Panzisjukhuset i Kongo där våldtagna kvinnor får vård. Det var en omtumlande resa.

När Johanna Ingvarsson startade sitt företag beslutade hon att skänka fem procent av vinsten till ett biståndsprojekt. Det blev Panzisjukhuset i Kongo. I höstas reste hon dit, och det blev ett omtumlande besök.

När Johanna var ung drömde hon om att jobba med bistånd och hon var ett år i Indien.

– Men sen hände livet.

Hon bor med man och barn i Kalmar, och driver en webbyrå. Men även om hon inte kan jobba praktiskt kan hon stödja projekt ekonomiskt. I höstas fick hon möjlighet att följa med på en resa till Kongo.

– Det blev väldigt uppenbart när vi kom över gränsen att Kongo är ett av världens fattigaste länder. Det var otäckt.

Panzisjukhuset består av flera delar, ett vanligt regionsjukhus, en kvinnoklinik där kvinnor kan föda i säker miljö, och ett projekt för patienter som utsatts för sexuellt våld. Sedan 2004 har sjukhuset genom projektet tagit emot 46 670 patienter. Sjukhuset drivs med stöd av PMU, Pingstmissionens Utvecklingssamarbete, som också driver ett stort antal andra projekt i Kongo. Johanna besökte skolor, apotek, center för handikappade och ett nutrionscenter.

– Men det var Panzi som berörde mest. Vi har allt, och ger så lite, och de har ingenting.

Hon berättar om möten med kvinnor som tvingats se på när deras män och barn mördats innan de själva blivit våldtagna, och om små flickor som blivit våldtagna och fördärvade för livet.

– Vi grät när vi insåg vad de varit med om, över det våldsamma hat som så många män utsatt dem för.

Många av kvinnorna har blivit gravida efter övergreppen, och de tvingas föda sina barn.

– Abort är förbjudet, och ger fem års fängelse, oavsett om det är risk för mammans liv.

Våldtäkter har använts som vapen både av regeringstrupper och rebeller under det långvariga kriget.

– Våldtar man kvinnorna förstör man familjerna och hela byarna. Om inte kvinnorna finns är det ingen som kan odla.

Också andra patienter som kommer till sjukhuset har ofta fått sina skador som följd av striderna. Den långvariga konflikten har bland annat gjort att bristen på mödrahälsovård är stor. Kvinnor tvingas föda hemma under enkla förhållanden, med ibland svåra komplikationer.

Hon är djupt imponerad av arbetet som görs på sjukhuset.

– Ibland får läkarna ingen lön på flera månader, men de jobbar kvar ändå. Engagemanget är otroligt.. Flera av läkarna är hotade till livet, men de fortsätter ändå.

Situationen för kvinnorna har snarare blivit värre de senaste åren, säger Johanna.

Vid sjukhuset finns ett eftervårdsboende där kvinnorna får en chans att börja om. De får gå i skola, lära sig ett hantverk, gå i terapi för att kunna gå vidare i livet.

– Det är häftigt. De får hjälp att bli hela, och de skapar sig nya drömmar. Ibland flyttar de tillbaka till sina byar. Och det är så mycket kärlek. Det är fantastiskt att se hur människor kan repa sig, och hur starka kvinnorna är, jättestarka.

Panzisjukhuset i Bukavu i östra Kongo byggdes 1999 på initiativ av doktor Denis Mukwege och med stöd från Sida, PMU (Pingstmissionens Utvecklingssamarbete) och Läkarmissionen. När sjukhuset invigdes 2001 var tanken att det skulle vara ett kvinno- och barnsjukhus, där kvinnor skulle få föda sina barn i en säker miljö.

I början på 2000-talet kom den första patienten som hade utsatts för sexuellt våld till Panzisjukhuset. Fyra år senare startades SSV-projektet (Survivors of Sexual Violence). Många patienter är svårt traumatiserade.

SSV-projektet ger förutom vård till överlevare av sexuellt våld, också vård till kvinnor som har andra gynekologiska besvär. Det kan vara förlossningsskador och fistelbesvär som kvinnorna fått i samband med barnafödande eller hårt fysiskt arbete under graviditeten, och på grund av bristande tillgång på mödrahälsovård.

Hela tiden kommer nya patienter till projektet. Under 2013 tog man emot 25 procent fler patienter än man hade räknat med och budgeterat för, varför antalet vårdplatser utökas inför 2014.

Denis Mukwege är chefsläkare för Panzisjukhuset. Han har fått ta emot flera priser för sitt arbete, Right Livelihood Award 2013, Olof Palme-priset 2008 och FN:s pris för mänskliga rättigheter 2008. Han Mukwege har också talat inför FN:s generalförsamling om det sexuella våldet och vad som behöver göras för att stoppa det.

I våras besökte den svenske artisten Timbuktu, Jason Diakité, Panzisjukhuset för att spela in en film och skriva låtar om framtidstro tillsammans med kvinnorna. Utifrån Jasons besök producerades EP:n ”Jag har också en dröm”.

Fakta

Kongo

Demokratiska Republiken Kongo

Landet har en befolkning på 77,4 miljoner (FN, 2012), uppdelad på över 200 etniska grupper.

Har varit en belgisk koloni.

DR Kongo är rikt på naturtillgångar såsom coltan, koppar, guld, diamanter och andra värdefulla mineraler. Trtos det är landet ett av världens fattigaste.

Omkring 80 procent av världens coltan tros finnas i Kongo. Coltan är en viktig komponent i mobiltelefoner och annan elektronik. Trots denna rikedom är landets befolkning världen fattigaste, räknat i BNP per capita.

Situationen i Kongo är svår med utbrett våld, djup fattigdom och avsaknad av offentlig service,

Visa mer...