Ny rättegång för Linna

Brott Artikeln publicerades
Kammaråklagarens avsikt är att låta hovrätten pröva fallet på nytt, vilket är planerat att ske i maj. 2 bilder
Foto:Anders Wiklund/TT
Kammaråklagarens avsikt är att låta hovrätten pröva fallet på nytt, vilket är planerat att ske i maj.

Under måndagen kom besked i det uppmärksammade Kalamarkfallet. Åklagaren Jens Göransson vill ha en ny rättegång i maj.

Åklagaren har formellt motsatt sig Linnas ändringsyrkanden, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten. Kammaråklagare Jens Göranssons avsikt är därmed att låta hovrätten pröva fallet på nytt, vilket är planerat att ske i maj.

"Jag åberopar samma bevisning som den ursprungliga åklagaren hade i tingsrätten och hovrätten, både muntlig och skriftlig. Bevisningen kommer att kompletteras när den pågående förundersökningen är klar. Bland annat analyseras den trafik och de telefonuppkopplingar som gjordes då. Vilka ytterligare kompletteringar som är att vänta kan jag inte gå in på förrän förundersökningen är klar", säger Jens Göransson i pressmeddelandet.

Linna har suttit i fängelse i nära 13 år för det uppmärksammade rånmordet där två bröder angreps på sin gård utanför Piteå 2004. Den ene blev brutalt mördad, den andre skadades svårt.

Linna beviljades resning av Högsta domstolen den 29 december förra året och fallet ska därmed prövas på nytt av Hovrätten i övre Norrland.

Hans försvarare är Kalmaradvokaten Thomas Magnusson som i samband med den beviljade resningen berättade för Östra Småland att han hela tiden har trott på sin klients oskuld.

– Vi har fått fram en massa uppgifter som vi sedan inte har kunnat använda utan fått lägga åt sidan. Men varje gång har jag sagt att "vi kan inte släppa det här, han får bara en chans till".

Fakta:

Kalamarksmordet och fallet Linna

I april 2004 attackerades två bröder på sin gård utanför Piteå. Den ene blev brutalt mördad, den andre skadades svårt.

Ett vittne uppgav att han hört Kaj Linna planera att råna bröderna. Men den överlevande brodern pekade ut en annan person som gärningsman, denne hade dock alibi.

Luleå tingsrätt dömde i december 2004 Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån. Hovrätten fastställde domen i mars året därpå.

I oktober 2010 var Linna nära att beviljas resning av Högsta domstolen och en ny rättegång, men fick avslag.

I december 2016 beviljades Linnas resningsansökan.

Visa mer...