Beskedet: Jonas Hellberg (S) vill bli nytt regionråd

Kalmar Artikeln publicerades
Jonas Hellberg (S) vill bli regionråd.
Foto: Agnes Aronsson
Jonas Hellberg (S) vill bli regionråd.

Anders Henriksson (S) väntas bli andre vice ordförande i SKL, Sveriges kommuner och landsting. Nu meddelar Jonas Hellberg (S) att han är beredd att ta över rollen som regionråd och ordförande för regionstyrelsen.

Anders Henriksson (S) ser ut att ersätta Lena Micko som har antagit civilministerposten. Eftersom det blir ett heltidsjobb för Henriksson behövs ett nytt regionråd. Jonas Hellberg (S) är tredje namn på Kalmars regionlista och en av de socialdemokrater som sitter i regionstyrelsen och han har under helgen samtalat med partikamrater och även andra regionala politiker. Under måndagen meddelade han sitt beslut.

– Mitt svar är att jag vill och har lust att axla rollen som regionråd. Jag har alltid känt att det är ett privilegium att ha förtroendeuppdrag. Jag vet vad uppdraget innebär - jag har sett dess baksidor men också hur roligt det är när det funkar. Jag känner mig förberedd. Vill de ha mig och det ledarskap jag står för är jag beredd att axla ansvaret, säger Jonas Hellberg till Östra Småland.

Beslutet om vem som blir nytt regionråd fattas av Socialdemokraterna i distriktsstyrelsen. Under onsdagen sammanträder arbetarekommunens styrelse i Kalmar kommun och Hellberg är nu offentligt en kandidat inför mötet.

– De samtal jag haft gör att jag känner att stödet är starkt. Jag har varit i region- och landstingspolitiken i tolv år. Jag känner ett ansvar att hantera situationen som uppstått. Jag är Anders Henrikssons ersättare i regionstyrelsen och tredje namn på listan, säger Jonas Hellberg.

Först måste alltså det nya regionrådet från Kalmar väljas efter Anders Henriksson, men sedan ska även ett av de fyra S-märkta regionråden bli ordförande för regionstyrelsen.

– Där är vi inte än, det här är två processer och Kalmar ska först utse ett regionråd. Men självklart ställer jag upp som ordförande om man vill ha mig.

Jonas Hellberg meddelar även att han vill förnya politiken inom framförallt fem områden - jämlikhet/jämställdhet, klimatomställningen, barns rättigheter, arbetslivsfrågor och kulturpolitiken.

Din fru, socialminister Lena Hallengren, har vården på sitt bord. Skulle era uppdrag krocka om du blir regionråd?

– Jag förstår att frågan kommer, men det finns ingen jävsituation. Vi driver samma socialdemokratiska sjukvårdspolitik. Regionerna är självständiga och staten har ingen inblandning i dem. Jag ser det inte som ett bekymmer, säger Jonas Hellberg.

Han berättar att han har sin frus och sina två barns fulla stöd i beslutet.

– Jag har pratat med familjen i helgen och det här skulle ju innebära en annan arbetsbelastning såklart. Jag vill vara lika närvarande på hemmaplan som i dag, och det är viktigt för mig att kunna kombinera politiken med familjelivet.

Det har även spekulerats kring om Mattias Adolfson (S) kunde tänkas bli det nya regionrådet.

– Det är bra att det finns fler som vill. Alla har möjlighet att nominera sig och medlemmarna bestämmer. Jag har bara gott att säga om honom, säger Jonas Hellberg.

Jonas Hellberg (S) meddelar att han är beredd att ta över rollen som regionråd.
Foto: Agnes Aronsson
Jonas Hellberg (S) meddelar att han är beredd att ta över rollen som regionråd.