Bilhandlare går ihop efter storbranden

Berga industriområde Artikeln publicerades
Utbrända bilar på Smålands Motor efter storbranden. På samma plats kommer en toppmodern anläggning resa sig ur askan.
Foto: Tomas Löwemo
Utbrända bilar på Smålands Motor efter storbranden. På samma plats kommer en toppmodern anläggning resa sig ur askan.

När nya Smålands motor byggs upp kommer det att bli i samarbete med Bilkompani Kalmar. Nybilsförsäljningen av flera bilmärken kommer att ersättas med Volkswagen och ett tiotal nya jobb väntas skapas.

– Genom ökade försäljningsvolymer och med bilbranschens snabba utveckling så ställs det stora krav på oss som återförsäljare, för att kunna leverera förstklassiga kundupplevelser. För att leva upp till kravet om bästa kundservice, har vi därför valt att satsa på färre varumärken inom nybilsförsäljningen i Kalmar. Bilkompani Kalmar AB och Smålands Motor kommer därför gemensamt öppna en ny supermodern anläggning på Engelska vägen 2, skriver vd Marcus Eliasson på Bilkompani Sydost AB i ett pressmeddelande.

Samarbetet faller sig inte helt onaturligt då båda företagen har samma ägare; Bilkompani Sydost AB.

Bilkompani Kalmar kommer att fortsätta med verksamheten på Södra Vägen men får ett extra försäljningsställe för folkvagnar.

Smålands Motor AB kommer att slopa nybilsförsäljningen av Peugeot, Opel, Mitsubishi och Subaru. Däremot kommer den nya anläggningen sälja Volkswagen, begagnade bilar och utföra service, reparationer och garantiarbete för tidigare nämnda märken (samt Saab) i de nya lokalerna.

– Det kommer att bli Kalmars modernaste bilhall med två till tre gånger så stort, toppmodernt verkstadsutrymme. Verkstäder brukar ju annars de modernaste anläggningarna. De anställda får gym och bastu och framförallt räknar vi med att det skapar ett tiotal nya arbetstillfällen, huvudsakligen för verkstadsarbete och plåtslageri, säger Ted Linde, delägare i Smålands Motor.

Ted Linde, delägare i Smålands Motor AB.
Foto: Tomas Löwemo
Ted Linde, delägare i Smålands Motor AB.

Han ser fram emot att flytta verksamheten från de temporära lokalerna på Husängsvägen till den nya moderna anläggningen, som han menar kommer bli en trevlig arbetsmiljö för anställda och naturligtvis även kunder.

– Det är en stor process att bygga över 5 000 kvadratmeter bilhall och verkstad. Det krävs en del eftertanke och planering så att allting fungerar optimalt. Målet är att kunna slå upp dörrarna i december nästa år, säger Ted Linde.

Fakta

Detta har hänt

Runt klockan 21 på tisdagskvällen den 27 mars 2018 larmas räddningstjänst till Smålands Motors lokaler på Engelska vägen 2 i Berga industriområde. Enligt larmet syns öppna lågor.

När räddningstjänst anländer är lokalerna redan övertända och arbetet inriktas mot att skydda omgivningen för att förhindra spridning. Branden rasar under hela natten och totalförstör hela Smålands motors anläggning. I flera veckor efteråt är platsen avspärrad på grund av risken för glödbränder.

Omkring 200 fordon beräknas ha förstörts. Brandorsaken är fortfarande okänd men polis avfärdar misstankar om att den varit anlagd.

Smålands Motor AB öppnade i temporära lokaler på Husängsvägen i maj månad.

Visa mer...