Björn peppade hela Stortorget

Kalmar Artikeln publicerades
Björn Mortensen, mannen bakom en av rösterna som ekade på Stortorget under lördagen.
Foto:Tomas Löwemo
Björn Mortensen, mannen bakom en av rösterna som ekade på Stortorget under lördagen.

Rösten som ekat över Stortorget under Ironman tillhör Björn Mortensen. Nu ser han tillbaks på veckan med glädje och med en något sliten röst.

– Det är ett enormt utbyte av energi mellan tävlanden, publiken och oss, som jag egentligen skulle vilja att alla får uppleva någon gång. Det är en enorm boost, säger speakern Björn Mortensen.

Björn berättar hur han fortfarande känner av den energi som tävlingen medfört. Hans röst är något sliten ett par dagar efter tävlingen, men den höll sig stark under lördagen - ända tills den sista deltagaren sprang in över mållinjen sent på kvällen.

– Jag taltränar och lär mig hur man ska använda rösten mer logiskt över dagen. Men tekniken är avgörande och vi har haft en otroligt bra teknik och ett väldigt bra flow i år.

Det var just rösten, som av en tillfällighet, ledde in Björn som speaker för Ironman. År 2012 fick han ta över mikrofonen ett par timmar, då de ordinarie talarna behövde vila sina röster. Nu fem år senare är han fortfarande en av de som peppar deltagarna och publiken under veckans olika tävlingar.

För Björn var årets upplaga något speciellt. Under 2016 gjorde han själv sin första Ironman i Spanien. Känslorna från tävlingen tog han med sig till årets upplaga i Kalmar.

– Jag tror att jag blev en bättre speaker för att jag själv har känt det. Det var närmare till känslorna och lite mer tårar än normalt i år.

Björn berättar hur han har gått ner 30 kilo och beskriver känslan av att vara deltagare själv.

– Jag tänkte "Det är klart jag ska göra en Ironman när jag står och berättar om hur fantastiskt det är för alla". Det var precis så fantastiskt som jag knappt hade kunnat föreställa mig.

"You are an Ironman" är en typisk fras som sägs många gånger under tävlingen. Björn berättar hur viktigt det är att deltagarna får höra just dessa ord och att man inte får glömma att alla deltagare gör Ironman av olika anledningar.

– Vi vet ju inte historien bakom var och en. Så de där orden förgyller och sätter pricken över i:et på den här dagen.

Förutom deltagarnas prestationer är Björn stolt över alla funktionärer och inblandade som arbetat med tävlingen, men också publiken som år efter år är på plats och höjer energinivån längs med hela banan. Han refererar till vad triathlonstjärnan Åsa Lundström tidigare sagt om att Kalmar överträffar sig själv varje gång.

– Jag tror att det bygger på att vi är stolta över att visa upp vår stad för världen, för vi har en väldigt, väldigt fin stad.

Björn ger kalmarborna full pott i betygsskalan och blickar redan mot nya tävlingar nästa år. Kanske får publiken då även se honom göra en Ironman på nytt.

– Som det ser ut just nu så har vi Jönköping och Kalmar att se fram emot nästa år. Och sen så tror jag att jag ska göra någon själv också, säger Björn Mortensen