Blodprovet kan vara första steget till att jobba i vården

Kalmar ,
Antonios Nikolaidis var en av eleverna som fick testa hur det är ta blodprov i en upplevelseverkstad på sjukhuset. Undersköterskan Alma Hodzic beskrev hur han skulle göra.
Foto: Lotta Zaar
Antonios Nikolaidis var en av eleverna som fick testa hur det är ta blodprov i en upplevelseverkstad på sjukhuset. Undersköterskan Alma Hodzic beskrev hur han skulle göra.

Drygt 200 åttondeklassare har fått uppleva hur det kan vara att jobba i vården. Målet är att fler ska välja att gå vårdprogrammet på gymnasiet. Förhoppningen är att unga ska få en tydligare och mer positiv bild av utbildningen.

Under fyra dagar har elever fått vara på kliniskt träningscenter högst uppe på länssjukhuset. De har kommit från fem olika skolor varav tre i Kalmar.

– Fler skolor var inbjudna men det har saknats pengar för bussresan hit, säger Anja Karlsson som är processledare för Vård- och omsorgscollege i Kalmar län som anordnat aktiviteten.

– Skolorna har en tajt budget och därför tycker vi det är roligt att elever från Emmaboda och Torsås har kommit hit, säger Annika Eriksson som är ordförande i den södra styrgruppen för Vård- och omsorgscollege.

Upplevelseverkstad med Vård- och omsorgscollege

Upplevelsedagarna är en pilotstudie för att se om det går att få fler elever att vilja läsa på vård- och omsorgsprogrammet.

– I Växjö har man haft det här i fem år och där har det gett fler sökande. 2 400 elever deltar där i år.

Pilotstudien har utformats efter modellen i Kronoberg. Det är till exempel ingen tillfällighet att eleverna som deltar går i åttan.

– Elever i nian har redan börjat bestämma sig, säger Anja Karlsson. I en upplevelseverkstad bjuder man på sig själv och Växjös erfarenhet är att niorna är mer blyga och tycker det är pinsamt.

I utbildningsrummen på nionde våningen råder mycket riktigt en avslappnad stämning. Men eleverna är intresserade av de olika upplevelserna och berättar gärna om sina framtidsplaner.

– Det här är spännande men jag har inte tänkt gå det här på gymnasiet, säger Antonios Nikolaidis som spelar i Kalmar FF och vill gå på fotbollsgymnasium på Stagneliusskolan.

Alma Hodzic har jobbat i tre år som undersköterska på sjukhusets kirurgavdelning. Hon tycker att Antonios klarar uppgiften att ta blodprov.

– Det är viktigt att visa det vi gör på sjukhuset så vi lockar nya att komma till oss. Jag tycker att eleverna är jätteintresserade och de ställer många frågor.

En populär upplevelse är att åka rullstol på tid. Hussein Chami tyckte det var kul, men lite svårt att svänga snabbt i den trånga korridoren. Han har inga planer på att jobba inom vården.

– Jag har funderat på att läsa ekonomi eller juridik på Stagg. Jag är intresserad av eget företagande. Kanske skulle jag kunna tänka mig natur, min mamma har gått det, men min bror har gått på Stagg.

Ett mål med upplevelsedagen är att göra det mer okej att välja vård- och omsorgsprogrammet. I Växjö beskrivs hur man vänt trenden från att det inte var coolt att söka sig till vården.

– Synen på utbildningen har ändrats och skolorna efterfrågar de här dagarna, säger Annika Eriksson.

Hussein Chami skulle inte reagera om någon kompis sökte till vård- och omsorgsprogrammet.

– Man ska gå var man vill. Det är bra att vi väljer olika yrken så att det blir blandat i samhället.

William Andersson har just provat ett bolltäcke och ligger kvar i sängen medan kompisarna turas om att prova en tyngdväst.

– Täcket var lite tungt och kändes lite obehagligt. Man får nog kämpa lite på morgonen för att komma upp om man har ett sådant.

Han vet inte vad han vill läsa när han går gymnasiet, men vård blir det knappast.

– Det är nog inget för mig för jag gillar inte att jobba med sjukdomar. Det tycker jag är väldigt obehagligt.