Kultur

Blomander ger ut bok om IKO:s väg till SHL: ”Hände mycket bakom kulisserna som folk inte vet om”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Conny Blomander var sportreporter på Nyheterna i 25 år. Snart släpper han en bok om IK Oskarshamns framgångssaga.
Foto: Ida Svensson
Conny Blomander var sportreporter på Nyheterna i 25 år. Snart släpper han en bok om IK Oskarshamns framgångssaga.

I 25 år var Conny Blomander sportreporter på Nyheterna och följde IK Oskarshamn både på och utanför hockeyrinken. I sommar släpper han en bok om lagets resa från division tre till SHL.

– Det var en ingivelse, säger Conny om hur han fick idén till att skriva boken.

– Jag har följt med laget hela vägen, från elitsatsningen fram tills nu. Jag bor precis vid Lilla torget så jag kunde se från mitt vardagsrum när laget hyllades efter avancemanget.

Arbetet med boken som snart släpps hade då inte ens påbörjats.

– Det var i mitten av april som jag en dag bara satte mig ner och skrev ner allting jag kom ihåg från min tid som sportreporter.

Boken som har fått namnet ”Mannen med guldklubborna. IK Oskarshamn från trean till SHL” tar sin början hockeysäsongen 92/93 med värvningen av elitseriespelarna Skeeter Moore och Peter Ekroth, båda sportlegendarer i Oskarshamn idag.

Mannen med guldklubborna är dåvarande ordförande Ewert Mellström som låg bakom värvningen.

– Mellström var en visionär. Utan Mellström och hans elitsatsning hade inte IKO varit i SHL idag.

Före detta IKO-ordförande Ewert Mellström bor i Thailand nu för tiden, men i förra veckan var han i Oskarshamn och blev fotograferad till bokens omslag.
Foto: Roberth Walve
Före detta IKO-ordförande Ewert Mellström bor i Thailand nu för tiden, men i förra veckan var han i Oskarshamn och blev fotograferad till bokens omslag.

Skeeter Moore och Peter Ekroth hade båda hämtats för en dyr peng från elitserielaget Södertälje.

– De såg väl det här nästan som semester. De behövde knappt träna, utan träningen hade de med sig. Motståndarna höll ju på att skita på sig. När Skeeter sköt sina tuffa slagskott var det nästan så att motståndarna flyttade på sig.

Under sina fyra säsonger – 1992 till 1996 – vräkte också Skeeter Moore in poäng för IK Oskarshamn. Totalt landade han på 333 poäng i IKO-tröjan.

– Det var ofta fullsatt varenda match när Skeeter och Peter spelade. Det var också under den här tiden som Kråkan blev den stora hockeypuben. Alla supportrar gick ju dit efter matchen och då stod ofta Skeeter och Peter bakom baren och sålde öl. Det var ju jävligt sociala och trevliga. Varenda krog i Oskarshamn ringde sen och ville ha dem. Riktigt galet var det!

Det skulle värvas ännu fler storspelare till Oskarshamn så småningom. Men att värva dyra spelare kostade såklart på. Samtidigt som man 1996 hade lyckats nå division 1 så var laget på randen till konkurs. IKO:s dåliga ekonomi var en följetong i Blomanders krönikor och en dag blev han tillsammans med sportchefen och chefredaktören uppkallad till ett möte med klubben.

– De tyckte jag skrev för negativt om klubben och att det påverkade deras verksamhet. De hade svårt att få sponsorer. Då svarade jag att ”min uppgift är inte att skriva så att det passar er utan att skriva för mina läsare. Det räcker väl för i helvete att det finns en tidning i stan som slickar er i röven”, haha.

Blomander kallar boken för en både humoristisk, allvarlig och avslöjande läsning.

– Det hände mycket bakom kulisserna som folk inte vet om, men som jag kommer att avslöja i boken. Som anledningen till varför vissa tränare fick sparken och om spelare som bar sig illa åt.

Mest hoppas han dock att läsarna ska få skratta.

– De som har läst mina krönikor i Nyheterna kommer nog känna igen sig.

Boken beräknas släppas någon gång under sommaren.