Blytung förlust för Sverige – missar U21-EM

Kalmar Artikeln publicerades
Sveriges Jonathan Levi  mot Belgiens Isaac Mbenza under tisdagens U21 EM-kvalmatch mellan Sverige och Belgien på Guldfågeln Arena i Kalmar.
Foto: Patric Söderström/TT
Sveriges Jonathan Levi mot Belgiens Isaac Mbenza under tisdagens U21 EM-kvalmatch mellan Sverige och Belgien på Guldfågeln Arena i Kalmar.

Sverige hade chansen att ta en historisk tredje raka EM-plats. I stället blev det en beckmörk afton i Kalmar för U21-herrarna.

0–3 mot Belgien innebar inte bara en missad direktplats – utan på grund av andra resultat också ett missat playoff och ett missat EM-slutspel.

Förutsättningarna på förhand var "enkla". Svensk seger på Guldfågeln arena mot Belgien i den avslutande kvalgruppsmatchen till U21-EM och en plats i EM i Italien nästa år skulle vara säkrad. Oavgjort eller förlust – då skulle räknemaskinerna behöva plockas fram för att reda ut om Sverige skulle nå en andra chans till en EM-biljett i form av ett playoff.

Inledningsvis såg det ändå lugnt, metodiskt och lovande ut för Sverige, även om inga större chanser skapades.

Samtidigt, jobbade sig Belgien lugnt och metodiskt in i matchen, och skulle även få första ordet.

En hård och välavvägd frispark från Huddersfieldspelaren Isaac Mbenza nickskarvades av Nany Dimata. Pontus Dahlberg i målet hade ingen chans på bollen som seglade in i bortre krysset och 1–0 till gästerna var ett faktum.

Om det målet var en välplacerad jabb mot de svenska EM-möjligheterna så skulle avslutningen av halvleken bjuda på två käftsmällar som skulle kunna golvat den mest stryktåliga av boxare.

Först i minut 40, när målskytten Nany Dimata sprang sig fri när han utnyttjat ett, efter en utebliven frispark för Jordan Larsson, sovande och ofokuserat svenskt försvar. Helt fri rullade Anderlechtanfallaren in bollen kyligt mellan benen på Dahlberg, och siffrorna 0–2 infann sig på resultattavlan.

Minuten senare kom nästa smäll.

Isak Ssewankambo lade inga som helst fingrar emellan när han tacklade Jordi Vanlerberghe på mittplan. Hårt men med bollkontakt.

"Gurgel" utbröt. Ett rött kort visades. Och nu kunde ingen tvivla på att det såg mörkt ut för Sverige.

Trots uppförsbacken gavs det dock en chans i inledningen av andra halvlek med ett klart piggare svenskt manskap. Den gnistan skulle dock släckas i minut 65 när Dodi Lukebakio sprintade sig fri och rullade in bollen i nät.

Ett 3–0-mål som, på grund av tabelläge och matematik, skulle visa sig mer avgörande än vad man kunde tro.

När förlusten var "säkrad" så låg Sveriges förhoppningar om en playoffchans (genom att bli en av fyra bästa grupptvåor i kvalet) i andras händer.

Grekland var redan på förhand en ointaglig grupptvåa. Polen och Österrike blev det också när de vann sina respektive matcher. Och när Sveriges målskillnad fick sig den törn den fick så blev den sena matchen mellan Portugal och Bosnien-Hercegovina helt betydelselös, då inget scenario skulle ge en sämre grupptvåa i den gruppen än Sverige.

Summa summarum – Inget playoff, och inget EM-slutspel för Sverige.