Bonde på stan flyttad till våren - krockade tidigare med älgjakten

Kvarnholmen Artikeln publicerades
Jonas Svendén, landsbygdsutvecklare vid Kalmar kommun, Lisa Söderholm, centrumutvecklare på Kalmar city och Eva Söder från LRF Sydost hoppas att många tar chansen att lära sig mer om lantbruket på lördag.
Foto: Tomas Löwemo
Jonas Svendén, landsbygdsutvecklare vid Kalmar kommun, Lisa Söderholm, centrumutvecklare på Kalmar city och Eva Söder från LRF Sydost hoppas att många tar chansen att lära sig mer om lantbruket på lördag.

På lördag kan allmänheten lära sig mer om de gröna näringarna på Stortorget vid evenemanget Bonde på stan, som tidigare ägde rum i oktober.

De senaste fyra åren har evenemanget Bonde på stan lockat Kalmarbor till Stortorget under en helg i början av oktober. Nu har emellertid evenemanget flyttats och till helgen kommer Stortorget fyllas av montrar, maskiner och bondgårdens alla djur.

– Lantbrukarnas högsäsong är sommaren och vi ville flytta detta till vårkanten för att inspirera inför att det drar igång, säger Lisa Söderholm, centrumutvecklare vid Kalmar city.

De tidigare upplagorna har varit välbesökta, men alla har inte varit nöjda med schemaläggningen.

– Jägarna finns ju på plats som utställare under helgen och tidigare har vi fått anpassa oss efter älgjakten. Men nu får vi inte det problemet längre, säger Jonas Svendsén, landsbygdsutvecklare vid Kalmar kommun.

På fredagen är evenemanget vigt åt skolelever och runt 300 låg- och mellanstadieelever från Kalmar kommun och Färjestaden kommer få stifta bekantskap med de gröna näringarna. Under lördagen är sedan allmänheten välkommen, något som brukar vara populärt inte minst för de yngsta invånarna.

– Det kommer finnas djur, luftgevärsskytte, möjlighet att åka häst och vagn runt city, häftiga skogsmaskiner och intressanta intervjuer och samtal på scenen, säger Lisa Söderholm.

Bonde på stan var från början en åtgärd för att få fler ungdomar att intressera sig för en karriär inom de gröna näringarna, som står för cirka tolv procent av sysselsättningen i Kalmar kommun. Den ambitionen finns kvar, men lika viktig numera är att evenemanget blivit en uppskattad tradition.

– Det brukar vara välbesökt, och även näringslivet i city är väldigt nöjda med Bonde på stan, säger Söderholm.

– Jag vet inte riktigt hur koncepten shopping och Bonde på stan går ihop, men många besökare passar visst på att gå i affärer samtidigt.