Borgholm har få lägenheter till många äldre

Borgholm Artikeln publicerades
Borgholms kommun har få senior- och trygghetsboende trots många äldre. På bilden kommunalrådet Ilko Corkovic (S).
Borgholms kommun har få senior- och trygghetsboende trots många äldre. På bilden kommunalrådet Ilko Corkovic (S).

I Borgholms kommun finns bara seniorlägenheter till två procent av de äldre. Det trots att nästan hälften av kommunens invånare är över 55 år.

4 885 personer, eller 44,9 procent av befolkningen i Borgholms kommun, är över 55 år. Trots det har kommunen bara 100 lägenheter i senior-och trygghetsboenden. Alla är uthyrda och kön är lång.

Kommunalrådet Ilko Corkovic (S) säger till Hem & Hyra att en anledning till att det finns så få boenden av den typen är att kommunen satsar på en bra hemtjänst.

– Seniorer är friska längre i dag. De vill inte bo i äldrebostäder. Nu måste vi stimulera flyttkedjan. Minst 20 nya senior- eller trygghetsboenden per år behöver vi bygga, konstaterar Corkovic.

PRO i Borgholms kommun vill se fler billiga bostäder till de äldre.

– Det behövs billiga hyresrätter till friska pensionärer. Tyvärr finns det inget ekonomiskt intresse hos privata bostadsbolag att bygga billigt för äldre. Och kommunen ser det antagligen som ett stort ekonomiskt risktagande att bygga trygghetsboende, säger Jan Tordkvist, ordförande i PRO Borgholm.

Flera andra mindre kommuner i Kalmar län brottas med samma problem. Drygt en tredjedel av länets befolkning är över 55 år.

– Bostadsbristen är stor. Många gamla sitter ensamma i stugorna långt ut på landsbygden. De skulle hellre vilja bo en modern lägenhet nära service, konstaterar Barbro Englund, ordförande i PRO och Hyresgästföreningen i Torsås.

I Torsås finns det cirka 3 000 personer över 55 år. Men kommunen har bara tolv trygghetsboenden. Trots det har de inga planer på att utöka beståndet.

– Jag tror inte på att bygga kategoriboenden. I stället försöker vi tillgänglighetsanpassa vår nyproduktion, säger Henrik Nilsson Bokor (S), kommunalråd i Torsås.