Bra vinst på elnäten i Kalmar stad

Kalmar Artikeln publicerades
Kalmar Energi motiverar höjningen av nätavgifterna med stora investeringar.
Foto: Linus Wikell
Kalmar Energi motiverar höjningen av nätavgifterna med stora investeringar.

Nästan var tredje krona som betalas i elnätsavgift till Kalmar Energi är vinst för det tysk/kalmaritiska företaget. Förra året redovisades en vinst på 50,2 miljoner på en omsättning på 168,1 miljoner.

Kalmar Energi Elnät AB har aldrig varit så lönsamt som 2018. Bolaget ägs gemensamt av Kalmar kommun och tyska Eon, med en majoritet för de senare. Förra året kunde ägarna glädjas åt en aktieutdelning på 58 miljoner från energikoncernen i Kalmar.

Omsättningen för Kalmar Energi Elnät AB ökade med 16 miljoner förra året, till stor del beroende på de höjda nätavgifterna. I januari i år aviserades en höjning med 9 procent till.

Nätbolaget är det mest lönsamma inom Kalmar Energis koncern. Det företag som har hand om försäljningen av ström, Kalmar Energi Försäljning AB, omsatte betydligt mer, 241,7 miljoner, men levererade inte in mer än 9,8 miljoner i vinst.

Näst bäst i koncernen var ett annat monopolbolag, Kalmar Energi Värme, som arbetar med fjärrvärme. Det omsatte 375 miljoner och hade 43,6 miljoner i vinst.

Precis som alla andra nätägare motiverar Kalmar Energi höjningen med stora investeringar. Det ska de fyra kommande åren investeras 130 miljoner kronor i elnätet i Kalmar tätort, inte minst på grund av de många nybyggnationerna.

I samband med att det dras fram ledningar till nya byggprojekt passar man på att modernisera det gamla nätet.

Kalmar Energi Holding, som är moderbolag i koncernen, delade förra året ut 58 miljoner till aktieägarna.