Bråkmakare som kämpar för en bättre värld

Kalmar Artikeln publicerades
Linnéa Claeson kämpar varje dag för en bättre värld. På tisdagskvällen var hon i Kalmar.
Foto: Karin Asmundsson
Linnéa Claeson kämpar varje dag för en bättre värld. På tisdagskvällen var hon i Kalmar.

Hon lovar att kämpa varje dag, och är övertygad om att en annan bättre värld är möjlig, Linnéa Claeson, bråkmakare, feminist och tidigare handbollsproffs.

Kalmar

På tisdagskvällen talade hon i Kalmar för Unionens medlemmar, om feminism, civilkurage, mod och medmänsklighet. Om att våga säga ifrån, eftersom ord är viktiga, och att om alla gör nånting, så blir det bättre.

–Mod går att träna upp. Skämt om invandrare eller hbtq-personer spelar roll. Ord spelar roll.

Hon menar att alla har ett ansvar att sätta ner foten.

– Du ska säga till för din egen skull. Det är alltid värt det. Vi visar vilket samhälle vi är. Vi ska våga vara personer som säger ifrån.

Det borde ju inte vara så upprörande, att kämpa för medmänsklighet, mod och alla människors lika värde. Det är det. Hon har mordhotats. Hennes mamma har mordhotats. Hon har förföljts av kvinnohatare. Hon läste upp ett mejl hon fått: ”Du borde bli våldtagen av araber och svartskallar eftersom du älskar flyktingar”.

– Vad är det som är så kontroversiellt? Alla ska vara lika mycket värda och vi ska vara snälla mot varandra, låter inte det rimligt? Om du tycker att människor är lika mycket värda, kalla dig feminist! Jag är feminist för att jag gillar män. Män mår dåligt när mansrollen sätter gränser. Jag tycker att män förtjänar bättre. Feminismen vill befria män och kvinnor. Jag tycker att man sak få leva sitt liv som man vill.

Just nu är hon runt i södra Sverige på en föreläsningsturné. I förra veckan var hon i Astrid Lindgrens Näs, och skrev så här:

”Kära Astrid, det är en ära att få stå där du har stått. Att tala i ditt barndomshem om civilkurage, mod och medmänsklighet. Jag förstår varför så många inspirerats av dig. Kanske är du klokast, modigast och snällast av oss alla”

Linnéa Claeson har grundat Instagramkontot Assholesonline, där hon tar debatten med personer som uttrycker kvinnoförnedrande, homofoba och invandringsfientliga åsikter. Hon har 271 000 följare. Tidigare i höstas skrev hon ”Jag tror att många med mig vore lättade om vi skulle kunna få en helg, en enda helg, utan sexuellt trakasserier och övergrepp. Tänk om mäns våld mot kvinnor upphörde bara för en helg... att inga tjejer var rädda i helgen. Kan du ens föreställa dig?”

Hon frågade männen i publiken vad de gör i sin vardag för att skydda sig mot sexuellt våld. Inget. Kvinnorna däremot hade många strategier: inte gå ensam när det är mörkt, undvika parker, ha pepparsprej i handen, ha en man i sällskap, undvika ögonkontakt, tänka på sin klädsel'.

– Det är vår vardag. Vi är fortfarande rädda. Du som inte behöver leva ditt liv rädd, kan du gör något? Om inte du, så vem? Om inte nu, så när?

Hon tror på en bättre värld.

–Men det krävs att du gör lite, och jag gör lite. Man är inte ensam. Och vi har varann.