Brand i källarmoské

Smedby Artikeln publicerades
Mohammed Algadaf vid den källarmoské i Smedby som brann på fredagsmorgonen.
Foto:Andreas Bendroth
Mohammed Algadaf vid den källarmoské i Smedby som brann på fredagsmorgonen.

Räddningstjänsten bekämpade under fredagsmorgonen en brand i en källarmoské på Stenmursvägen i Smedby. Polisen misstänker inget brott.

Brandlarmet kom strax efter halv fem på morgonen och när räddningstjänsten kom fram till platsen brann det med öppna lågor vid entrédörren in till lokalen.

– Det brann kraftigt på ett yttre tak, i ett staket och lite i marken runt om. Det brann även i hallen innanför dörren, säger styrkeledare Juha Vierola vid räddningstjänsten

Räddningstjänsten var dock snabb och lyckades hindra branden från att sprida sig vidare längre in i källarlokalen, samt till resten av fastigheten som är ett flerfamiljshus och inhyser totalt åtta lägenheter.

  Polisen misstänkte inledningsvis att branden kunde vara anlagd och rubricerade därför händelsen som mordbrand, men efter att tekniker gjort en brottsplatsundersökning kunde man konstatera att det med högsta sannolikhet inte ligger något brott bakom.

  – Branden tros ha startat av ett tekniskt fel i ett av elementen i lokalen, säger Catarina Bandt, jourhavande förundersökningsledare hos polisen i Kalmar.

  Mohammed Algadaf kom till Smedby från Libanon för 29 år sedan. Sedan 15 år tillbaka driver han lokalföreningen Libanesiska familjens sällskap och utnyttjar den källarmoské som nu har brunnit.

  Han är bestörtad.

  – Det känns väldigt tråkigt. Det är inte bara en moské utan sedan många år tillbaka en social plats för oss muslimer i området. Vi har haft många familjefester här.

  Vad som händer nu med lokalen vet inte Mohammed, men han hoppas att lokalen kan återställas.

  – Jag kommer ta kontakt med fastighetsägaren i dag, sen får vi se hur det blir.