Brändewall (L) kärleksbombad efter hätsk debatt

Kalmar Artikeln publicerades
Björn Brändewall (L).
Foto: Ulf Carlsson
Björn Brändewall (L).

Riksdagskandidaten Björn Brändewall (L) i Kalmar känner sig ”kärleksbombad” på sociala medier efter att ha blivit tufft attackerad sedan han i Östra Småland berättat att han vill legalisera och reglera cannabis. Mängder av människor har hört av sig med stöd.

– Det är en ganska enastående känsla, säger han. Det handlar inte nödvändigtvis om människor som håller med mig i sakfrågan. Men väldigt många har reagerat på drevet mot min person och hur jag framställs i kommentarerna.

– Man måste ha rätt att stå upp för sin åsikt även i känsliga frågor. Jag har inget att skämmas för utan hoppas att jag föregår med gott exempel.

Han berättar att mängder av människor hört av sig; läkare; politiska motståndare; kollegor från barn- och ungdomsnämnden och helt vanliga människor.

Det var för en vecka sedan kunde Östra Småland berätta att organisationen Cannabiskrysset lanserade Björn Brändewall som lämplig riksdagsledamot. Orsaken är att han vill avkriminalisera innehav av cannabis. Han berättar att han blev uppringd av organisationen som bad om tillåtelse att lansera honom. Brändewall sa ja.

Legalisering av cannabis är tvärt emot Liberalernas partilinje. Där står man fast vid att all icke-medicinsk hantering av narkotika ska vara olaglig.

Men Brändewall menar att en legalisering skulle dra undan mattan för de många kriminella gäng som finansierar sin verksamhet med cannabisförsäljning.

– Det är bara att titta på förbudstiden i USA. Alkoholanvändningen minskade inte. Däremot växte den kriminella maffian till en riktig maktfaktor.

Björn Brändewall är vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden och ledande socialdemokrater i Kalmar har krävt att han skulle tvingas lämna sitt uppdrag.

– Det har slagit tillbaka på dem själva. Det är så uppenbart att de är desperata, säger han.

Han förstod att det skulle bli diskussion när det blev offentligt att han förespråkade legalisering av cannabis.

– Men jag var inte beredd på smutskastningen.

Brändewall har inga planer på att avgå, men är bekymrad över att den så kallade åsiktskorridoren i Sverige är väldigt trång. Det gör att debatten kvävs om bara en åsikt åt gången är tillåten, menar han.

Det är inte likadant i våra grannländer. Henrik Sass Larsen, tidigare de danska Socialdemokraternas gruppledare i folketinget, tycker att cannabis bör legaliseras och säljas av den danska staten. Det är inte partiets inställning. Även i Norge och Finland pågår en debatt.

Flera länder har avkriminaliserat cannabis, bland annat Portugal. Norge har börjat lägga om sin politik efter Portugals modell.

– Jag tycker man kan oroas över att åsiktskorridoren blir allt smalare. Det är ängsligt och klistras på etiketter. Många människor väljer att hålla tyst, trots att man har en åsikt. Rädslan är att få en etikett stämplad på sig.

– En rörelse som inte vågar diskutera känsliga frågor kan aldrig föra samhället framåt. Då blir man ängslig och vågar inte ha en egen åsikt innan det kommit klartecken från ledningen.

Själv är Björn Brändewall nykterist, och han vare sig röker eller snusar.

– Det starkaste jag nyttjar är god choklad.