Björn Brändewall (L) vill legalisera cannabis

Kalmar Artikeln publicerades
Björn Brändewall (L), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden och riksdagskandidat är en av de personer organisationen Cannabiskrysset, vill ha i riksdagen eftersom han är för legalisering och reglering av cannabis.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Björn Brändewall (L), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden och riksdagskandidat är en av de personer organisationen Cannabiskrysset, vill ha i riksdagen eftersom han är för legalisering och reglering av cannabis.

En av Liberalernas främsta kandidater i Kalmar län, Björn Brändewall, lanseras av organisationen Cannabiskrysset som en av de politiker bör kryssas in i riksdagen, om man menar att legalisering av cannabis är en viktig fråga.

Björn Brändewall står på tredje plats på Liberalernas riksdagslista i Kalmar län och är idag vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Han står på tredje plats på kommunvalsedeln.

– Jag vill legalisera och reglera cannabis, säger han. Sverige har idag en narkotikapolitik som inte fungerar. Trots att vi har en nolltolerans är dödligheten på grund av narkotikaanvändning bland de högsta i EU.

– En legalisering av cannabis innebär inte att bara släppa allt fritt. Det måste parallellt ske en mängd sociala reformer och betydligt utökad hjälp till de utsatta.

Björn Brändewall konstaterar att cannabis inte är en ofarlig drog, men betonar att det är inte alkohol heller. Han menar att den som fastnar i ett missbruk behöver vård, inte straff. Jakten på cannabisbrukare tar tid och resurser i anspråk, som hade kunnat användas mot grov, organiserad brottslighet istället, anser L-politikern.

– Den organiserade brottsligheten skulle förlora en mycket viktig inkomstkälla om cannabis istället såldes på en laglig, reglerad, marknad, menar han.

– Jag kan tänka mig en försäljningskanal som liknar Systembolaget i butiker som har licens och där kontrollmöjligheterna är stora, något som helt saknas på dagens svarta marknad.

Legalisering är cannabis är en mycket liten fråga i årets svenska valrörelse, i själva verket diskuteras den inte alls, förutom på sidor som Cannabiskrysset. Men i samtliga Sveriges valkretsar finns politiker som förespråkar en legalisering och kampanjorganisationen berättar vilka de är, så att den som tycker att frågan borde få mer uppmärksamhet kan sätta ett kryss framför dem på valsedeln.

I andra delar av världen har diskussionen varit betydligt livligare. Trenden i världen är att allt fler länder beslutar om någon typ av legalisering. I åtta amerikanska delstater, bland annat Kalifornien, är användningen tillåten. Flera andra godkänner cannabis för medicinskt bruk.

I Uruguay är såväl, odling, försäljning och rökning lagligt. I Portugal och Nederländerna är det tillåtet att inneha en mindre mängd cannabis för eget bruk.I Danmark pågår ett försök som tillåter odling av cannabis för utskrivning till medicinskt bruk.

I Sverige kan all kontakt med cannabis ge upp till sex månaders fängelse.