Brev till framtiden hittat i 1700-talsvraket

Kalmar hamn Artikeln publicerades
Bilden på brevet lades upp på Facebook under tisdagen av Museiarkeologi sydost som är en del av Kalmar läns museum.
Foto: Kalmar läns museum
Bilden på brevet lades upp på Facebook under tisdagen av Museiarkeologi sydost som är en del av Kalmar läns museum.

När Kalmar läns museum genomförde sin undersökning av vraket under nya Linnéuniversitetet gjordes ett udda fynd. En snusdosa, ett mynt och ett brev från 1997.

Östra Småland har tidigare skrivit om arbetet med att flytta vraket från 1700-talet då universitetet ska anlägga en källare på platsen.

Vraket hittades 1997 i samband med att Kalmarsundslaboratoriet skulle byggas. Vraket frilades och undersöktes noga innan det grävdes ner igen. Sedan placerades betongplattor över platsen innan laboratorier byggdes.

När vraket nu återigen fått se dagens ljus och undersökts på nytt inför den väntande flytten gjordes det annorlunda fyndet: En snusdosa med ett mynt och ett brev:

”Hej framtiden! Här låg jag och grävde några kyliga oktoberveckor 1997. Båten är nu tömd och dokumenterad och skall snart övertäckas. Det var ett kul jobb att vara här och genomföra undersökningen. Hoppas båten klarar sig bra under mark så att hon är lika fin för er som för oss. Vänliga hälsningar Kennet Stark Arkeolog vid Kalmar läns museum"